Сенат Польщі визнав владу Росії терористичним режимом

Сенат Польщі визнав владу Росії терористичним режимом

26 Жовтня 2022
1028
26 Жовтня 2022
17:09

Сенат Польщі визнав владу Росії терористичним режимом

1028
Сенат Польщі: Путін і його апарат насильства повернулися до жорстоких практик сталінського та нацистського режимів. Тому Росію необхідно перемогти та позбавити можливості ставити під загрозу своїх сусідів.
Сенат Польщі визнав владу Росії терористичним режимом
Сенат Польщі визнав владу Росії терористичним режимом

У середу, 26 жовтня, верхня палата парламенту Польщі визнала владу Росії терористичним режимом. Як повідомляє «Польське радіо», за відповідну резолюцію проголосували всі присутні сенатори.

«24 лютого 2022 року збройні сили Російської Федерації розв'язали жорстоку війну з Україною. Її мета — стерти з карти суверенну країну і знищити українську націю. Героїчний захист незалежності, який здійснюють громадяни України, викликав захоплення всього вільного світу. Україна сьогодні є найважливішим місцем, яке захищає демократію і свободу.

Російські загарбники тероризують жителів українських міст, бомбардуючи цивільні об'єкти: дитячі садки, школи, театри та житлові масиви. Бандити в російській формі катують і вбивають військовополонених і мирних жителів окупованих територій. Викрадають українських дітей, щоб виховати їх на режимі яничарів. Депортують, переселяють і відправляють українських громадян у віддалені райони Росії», —  говориться в резолюції.

Як зазначено в резолюції, «всі ці акти державного тероризму ми добре знаємо зі сторінок історії. Європейці вірили, що їм ніколи не загрожуватиме геноцид і військові злочини. Тим часом Путін і його апарат насильства повернулися до жорстоких практик сталінського та нацистського режимів. Тому Росію необхідно перемогти та позбавити можливості ставити під загрозу своїх сусідів».

Сенат Польщі рішуче засудив російську агресію і закликав всі країни, які виступають за мир, демократію та права людини, визнати уряд Росії терористичним режимом.

Крім того, Сенат висловив вдячність усім інституціям і організаціям, які розслідують та документують злочини, скоєні проти українського суспільства, і закликав міжнародну спільноту надати повну підтримку Міжнародному кримінальному суду, який розслідує ці злочини.

«У резолюції Сенат хотів би подякувати всім полякам, уряду та місцевій адміністрації, неурядовим організаціям і підприємцям за величезну допомогу, надану з 24 лютого українцям, які рятувалися від російських бомб, переважно жінкам і дітям», — заявили сенатори.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, в якій Росія названа терористичним режимом. Резолюція була ухвалена одностайно, за неї проголосували 99 депутатів, присутніх у залі, один утримався.

10 травня Сейм Литви одноголосно підтримав резолюцію щодо визнання Росії державою-терористом, яка намагається знищити українську націю. 

18 жовтня парламент Естонії підтримав резолюцію про визнання Росії терористичним режимом.

Президент США Джо Байден раніше заявляв, що Росію не слід визнавати державою-спонсором тероризму. 

США визнали державами-спонсорами тероризму Кубу, КНДР, Сирію, Іран. Відповідне рішення ухвалює держсекретар США. У разі визнання Росії державою-спонсором тероризму на Москву мають бути накладені ще більші обмеження, зокрема заборона експорту та продажу продукції оборонного призначення, контроль над експортом товарів подвійного призначення, потужні фінансові обмеження.

Фото: Senat RP/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1028
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду