ISW: Тон російської пропаганди «драматично» змінився після поразок на Харківщині та в Лимані

ISW: Тон російської пропаганди «драматично» змінився після поразок на Харківщині та в Лимані

3 Жовтня 2022
2086
3 Жовтня 2022
10:24

ISW: Тон російської пропаганди «драматично» змінився після поразок на Харківщині та в Лимані

2086
ISW: Поразки Росії докорінно змінюють російський «інформаційний простір».
ISW: Тон російської пропаганди «драматично» змінився після поразок на Харківщині та в Лимані
ISW: Тон російської пропаганди «драматично» змінився після поразок на Харківщині та в Лимані

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному звіті про ситуацію на фронті зазначає, що після поразок Росії на Харківщині та в Лимані спостерігаються «драматичні» зміни в російському «інформаційному просторі».

Американські аналітики стверджують, що поразки Росії в поєднанні з неспроможністю Кремля ефективно провести «часткову» мобілізацію докорінно змінюють тон роспропаганди. 

«Поразка Росії біля Лимана спричинила навіть більше плутанини та негативу в російському інформаційному просторі, ніж поразка під Києвом, на острові Зміїний чи навіть розгром у Харківській області», – пише ISW.

Російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів Міністерства оборони Росії про те, що ситуація загалом під контролем. Також в російському «інформаційному просторі» стало значно більше критики в бік генералів.

«Оголошена Кремлем часткова мобілізація дала широкій громадськості відчути наслідки поразок в Харківської області, а потім у Лимані, й спроби Кремля зображувати війну як щось обмежене та в цілому успішне, зазнали невдачі», –  пише ISW.

Зокрема, після поразки в Лимані очільник Чечні Рамзан Кадиров і власник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин розкритикували військове командування Росії. Також генералів почали відкрито критикувати «патріотичні» військові блогери, яких допускають до етерів пропагандистських телешоу.

Деякі гості кремлівського телебачення, які вийшли в ефір 1 жовтня, навіть критикували рішення диктатора Путіна анексувати нові українські землі, висловлюючи сумніви щодо здатності Росії окупувати ці території повністю.

«Кремлівські пропагандисти вже не приховують свого розчарування у проведенні часткової мобілізації, часто обговорюючи незаконну мобілізацію деяких чоловіків і звертаючи увагу на такі проблеми, як алкоголізм серед мобілізованих».

На думку ISW, хоч російський диктатор і старається контролювати інформпростір, у нього немає такої машини придушення та цензури, яку мав СРСР, тому хаос в інформаційному просторі може бути для нього небезпечнішим, ніж для радянської влади.

«Час покаже, скільки Путін терпітиме критику, і що буде, якщо він спробує змусити замовкнути "військових" блогерів із їхньою критикою – все частіше критикою саме його рішень», – пишуть аналітики ISW.

Нагадаємо, що в Росії запроваджене покарання у вигляді 15 років ув'язнення за «дискредитацію армії». 

2 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив про повну зачистку Лимана Донецької області від російських окупантів.

Взявши під контроль Лиман, Збройні Сили також матимуть можливість тримати під вогневим контролем дорогу зі Сватового до Кремінної, яка є важливою для постачання російського угрупування в південно-західному секторі Луганської області.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду