detector.media
Гала Скляревська
19.11.2022 16:57
Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни
Стратком: Відео «з розстрілом російських полонених» — частина інформаційної війни
Само відео наразі не є доказом злочину, може бути лише приводом для початку розслідування.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України пояснив, чому відео «розстрілу російських полонених», яке поширюють у російських та західних ЗМІ, є черговою інформаційною атакою Росії проти України.

Відео було поширено у російських телеграм-каналах 18 листопада. На ньому відсутній момент загибелі 11 людей. Також невідомо, хто знімав це відео і де саме воно було зроблено.

Частина відео свідчить, що мала місце провокація з боку російських військових, які під час здачі застосували зброю проти українських військових. Такий замах на віроломство заборонений Додатковим протоколом №1 до Женевських конвенцій 1949 року (а саме статтею 37).

У представленому в російських ЗМІ вигляді це відео, підкреслють експерти Страткому, не може вважатися доказом — лише приводом для ініціювання розслідування.

«Україна дотримується Женевських конвенцій. У випадку підозри, що окремі українські військовослужбовці порушують правила та звичаї війни, завжди проводиться розслідування. А винні притягуються до відповідальності. Це підтверджується багаточисельними фактами починаючи з 2014 року. На відміну від Росії, яка не допускала міжнародні місії в Оленівку, Україна завжди співпрацює з незалежними експертами», — йдеться в повідомленні Страткому.

Нагадаємо, що 18 листопада російські телеграм-канали почали поширювати відео, на якому люди в українській формі беруть в полон группу людей в формі російської армії. Фрагмент запису обривається, коли один із людей, вірогідно, російський військовий, застосовує зброю проти ймовірних українських військових. На іншому відео показані 11 тіл, що лежать у дворі, схожому на двір з першого відео. Тіла людей вдягнені так само, як на першому відео. Як саме вони загинули і чи загинули насправді, наразі невідомо. 

Російські  пропагандисти стверджують, що це зйомка розстрілу російських військових у селі Макіївка Луганської області. 16 листопада Міністерство оборони України повідомило, що ЗСУ «встановили контроль» в селі Макіївка. 17 листопада російське Міноборони повідомляло, що всі «атаки українських військ» на село Макіївка нібито були відбито.

13 листопада відео, де видно тіла 11 вбитих, було опубліковано в телеграм-каналі «Оперативний ЗСУ» із підписом: «Результат роботи 120 мм міномета».

Після публікації цих двох відео на російських пропагандистських ресурсах  представники російської влади почали масово звертатися в міжнародні інстанції із звинуваченнями України у військовому злочині та порушенні Женевських конвенцій. Про звинувачення Росії на адресу України масово пишуть західні ЗМІ, зокрема The Guardian, Bild, Reuters, Al Jazeera та інші. В більшості матеріалів повідомляється, що поки що не встановлені обставини того, що відбувається на відео, а також що Росія не надала доказів, які б підтверджували обґрунтованість звинувачень на адресу України.

Фото: скрін з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY