У Польщі на Grand Press Photo відзначили фото з Азовсталі і з нескореною піаністкою з Білої Церкви

У Польщі на Grand Press Photo відзначили фото з Азовсталі і з нескореною піаністкою з Білої Церкви

4 Червня 2022
5000
4 Червня 2022
12:42

У Польщі на Grand Press Photo відзначили фото з Азовсталі і з нескореною піаністкою з Білої Церкви

5000
Серед призерів фотоконкурсу Grand Press Photo 2022 – прес-офіцер полку «Азов» Дмитро «Орест» Козацький та польський фотожурналіст, який приїхав фотографувати Білу Церкву після ракетного обстрілу, а потрапив на виступ піаністки у її зруйнованому будинку.
У Польщі на Grand Press Photo відзначили фото з Азовсталі і з нескореною піаністкою з Білої Церкви
У Польщі на Grand Press Photo відзначили фото з Азовсталі і з нескореною піаністкою з Білої Церкви

У Польщі вручили фото премії Grand Press Photo 2022. Серед цьогорічних лауреатів – автори робіт про війну в Україні, Дмитро «Орест» Козацький та відомий польський фотожурналіст, який зараз співпрацює із Washington Post, Войцех Ґжендзінський. Про це йдеться на сайті фотопремії.

Журі фотоконкурсу особливо відзначили роботи азовця. «Найзворушливішим моментом гала-концерту стало вшанування Фондом Grand Press Дмитра «Ореста» Козацького – автора фотографій із бункерів «Азовсталі», – йдеться на сайті фотопремії. – Ці фото облетіли світ після того, як Дмитро написав у соцмережах: "Дякую за прихисток, "Азовсталь" — місце моєї смерті і мого життя” (…). Поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії та фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно"».

«Ми віримо, що цей диплом Дмитро отримає особисто від нас під час конкурсу наступного року. Чекаємо його, живого та здорового", – наголосила президентка Фонду Grand Press Вероніка Міровська.

А про фото піаністки з Білої Церкви голова журі і шестиразовий переможець World Press Photo Амі Вітале сказав: «Ми буквально втратили мову. В цьому і є сила фотографії».

Відео виступу піаністки з Білої Церкви Ірини Манюкіної у березні облетіло весь світ. Її донька зафільмувала для TikTok, як Ірина відреагувала на руїни свого будинку, де пройшли щасливі роки сім’ї. Музикантка змахнула пил з поверхні інструменту і виконала твори Шуберта і Шопена.

Ракетний обстріл 5-го березя зруйнував не один приватний будинок у Білій Церкві, що на Київщині. Задокументувати наслідки обстрілу прийшов Войцех Ґжендзінський. Серед обвалених будівель він почув музику Шопена.

Як пізніше Ірина Манюкіна розповіла в інтерв’ю, вона має музичну освіту, та музикою займається для себе і з концертами не виступає. Після хвилі вірального відео у соцмережах піаністка не раз отримала запрошення дати концерт і навіть пропозиції переїхати до Латинської Америки – там відеозапис виявився особливо популярним.

У категорії «Молода Польща – неодружені» перше місце посіла Моніка Квецень з Центру творчості Вроцлавського університету. Її відначили за знімок малої біженки після перетину кордону в Медиці в перший тиждень вторгнення Росії до України.

Загалом на фотоконкурсі відзначено 48 окремих фоторобіт, 11 репортажів (Історії) та п’ять документальних проектів від 63 авторів. З повним переліком переможців можна ознайомитися тут.

Дмитро Козацький «Орест» – голова пресслужби полку «Азов». Він вів хроніку оборони Маріуполя, перебуваючи на «Азовсталі» від початку оточення міста.

Войцех Ґжендзінський народився 1980 року у Варшаві. Його роботи були відзначені на таких фото конкурсах, як World Press Photo, Visa D'Or, NPPA, Sony World Photography Awards, Grand Press Photo та багатьох інших. Часто виступає членом журі та головою журі міжнародних та польських фотоконкурсів.

Тривалий час фільмує війну – в Лівані, Іраку, Афганістані, Південному Судані, Грузії та Україні. У 2011–2015 роках був головним фотографом та офіційним фотографом Президента Республіки Польща. Войцех  Ґжендзінський  є стипендіатом Міністерства культури та національної спадщини Польщі та членом Асоціації польських художників-фотографів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду