Як Стівен Кінг їхав, але не приїхав в Україну. Історія одного фейку

Як Стівен Кінг їхав, але не приїхав в Україну. Історія одного фейку

5 Листопада 2022
3975
5 Листопада 2022
14:25

Як Стівен Кінг їхав, але не приїхав в Україну. Історія одного фейку

3975
Українським медіа знадобилося півтори доби, аби з’ясувати, що не існує ніяких підтверджень візиту Кінга в Україну.
Як Стівен Кінг їхав, але не приїхав в Україну. Історія одного фейку
Як Стівен Кінг їхав, але не приїхав в Україну. Історія одного фейку

Третього листопада о 13:19 невідомий сайт Uamedia.eu, яке пише про життя українських біженців за кордоном і на якому немає жодних контактів та можливості зв’язку із редакцією,  повідомив, що американський письменник Стівен Кінг їде до Києва. В новині також повідомлялися деталі: в Київ він їде з Варшави, до поїзда для письменника причепили окремий вагон, письменник приїде до столиці України в день публікації новини — третього листопада. В новині посилалися на єдине власне джерело. В той же день, третього листопада, сайти «Наш Київ» та «Великий Київ» теж опублікували цю новину. Але інші ресурси її не побачили.

Ажіотаж почався на наступний день, 4 листопада, коли офіційний телеграм-канал і твіттер Верховної Ради повідомили майже тими самими словами і з тими ж деталями новину про візит Кінга в Україну. Телеграм-канал Верховної ради при цьому посилався на зовсім інше джерело — PR-портал, який, у свою чергу, не посилався взагалі ні на кого.

Після публікації в телеграм-каналі Верховної Ради новину поширили в багатьох медіа — і вони називали джерелом саме його. Як повідомили «Детектору медіа» в редакції одного з видань, що оприлюднили новину, «її не перевіряли, бо це ж офіційний телеграм-канал ВР, і йому довіряють». Журналіст іншого видання додав: «Може, Рада сама запросила Кінга, або в Офісі президента повідомили про це депутатів».

На 100% не можна було бути впевненим, що Кінг не приїде чи не приїхав, бо багато знаменитостей приховують візити до Києва до останнього з міркувань безпеки. Але нікого, у тому числі «Суспільне Культура» (перепросили за помилку), «Новинарню» (зараз новина видалена, урл веде на головну сторінку сайту), «НВ», 24 канал (зараз новину змінили), 5 канал (новину також змінили), не засмутив той факт, що, судячи з першоджерел, Кінг у дорозі вже дві доби, бо про його приїзд «сьогодні» повідомляли два дні поспіль. Більше того, сумнівні «джерела» теж нікого не зацікавили — коли вже телеграм Верховної  Ради  написав про це, то й перевіряти начебто не потрібно. Кульмінацією цієї історії можна назвати похід фанатів на вокзал із книжками Стівена Кінга, аби отримати автограф у письменника. Серед фанатів на вокзалі опинився і колишній народний депутат, радник глави Офісу президента Сергій Лещенко. Він з іншими фанами почекав «окремий вагон» Кінга, а коли письменник не приїхав, шанувальники записали звернення до нього з проханням усе ж таки відвідати столицю.

Від власних джерел «Детектору медіа» відомо, що і на варшавський вокзал приходили люди, аби зустріти Стівена Кінга — і були розчаровані. 

Цікаво і те, як почали спростовувати цю новину ввечері 4 листопада. Після запитів від «Детектора медіа», чи є у редакцій підтвердження, що Кінг приїхав, їде чи збирається їхати до Києва, видання почали змінювати новини, назваючи візит Кінга до України фейком. На додаткові запитання , чи є в редакцій інформація від Кінга, його літагентів, Верховної Ради або ОП, тобто від будь-кого, хто міг би офіційно підтвердити або спростовувати таку новину, в редакції одного видання  відповідати не стали. В іншому підтвердили, що змінили заголовок і текст новини  після запиту «Детектора медіа», «тому що це, очевидно, фейк».

Врешті-решт телеграм-канал Верховної Ради перепросив читачів та видалив пост про Кінга, написавши, що сподівається все ж таки побачити письменника в Києві.  «Укрзалізниця» теж запросила Кінга приїхати. А сайт Uamedia.eu, який був першоджерелом, тихесенько видалив свою новину, не пояснюючи нічого. 

Добре, що Кінг знайшовся, але осад, як то кажуть, залишився. Навіть під час великої війни, коли проти України ведуть масовані дезінформаційні кампанії, виявляється, що перевіряти хоча б першоджерело новини багато українських медіа так і на навчилися. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3975
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду