В Україні створили документальний серіал про українських митців

В Україні створили документальний серіал про українських митців

8 Листопада 2022
968
8 Листопада 2022
13:11

В Україні створили документальний серіал про українських митців

968
Створили документальний серіал «Мистецтво в країні війни», присвячений українським митцям, які живуть і творять в Україні під час війни.
В Україні створили документальний серіал про українських митців
В Україні створили документальний серіал про українських митців

Про це пише Читомо з посиланням на авторів проєкту.

 Цикл документальних фільмів складатиметься з 25 епізодів. Кожен з них буде розповідати про одного з українських митців – художників, скульпторів, композиторів, письменників тощо, які не виїхали за кордон та продовжують свій творчий шлях в Україні. Багато хто з них отримав статус внутрішньо переміщеної особи, волонтера, захисника країни, постраждалого від обстрілів. 

Головне завдання проєкту – дослідити, як змінюється місце та значення митця та його творчості в країні, яка воює.

Серед героїв циклу – живописці Катерина Косьяненко та Матвій Вайсберг, графіки Олеся Джураєва та В’ячеслав Снісаренко, композитор Олексій Шмурак, поетеса Світлана Поваляєва та інші. Повний список DocNoteFilms обіцяє оголосити невдовзі на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Серіал створили DocNoteFilms у співпраці з BABYLON’13. Консультанткою проєкту стала мистецтвознавиця Катерина Липа.

Перші серії «Мистецтва в країні війни» з’являться у листопаді у відкритому доступі на Facebook-сторінці DocNoteFilms та на Youtube-каналі BABYLON’13. 

«Наш проєкт має на меті не тільки розповісти про 25 українських митців – ми хочемо продемонструвати силу та багатогранність українського мистецтва, його здатність не тільки рефлектувати, а й мотивувати та надихати у найважчі для України часи», – розповідає режисер і співзасновник DocNoteFilms Костянтин Кляцкін

Фільмування проєкту відбувалися в Києві, Ужгороді, Чернівцях, Львові, Полтаві та інших містах. 

«Сучасне мистецтво у принципі позбавлене дидактики чи, тим паче, пропагандистських наративів, тож ніхто не чекає на "картини на воєнну тему" з їх натужним пафосом за лекалами ХІХ – ХХ ст. Значущість сучасного мистецтва за сьогоднішніх скрутних обставин в іншому: кожен твір – це індивідуальне переживання моменту, яке резонує зі світовідчуттям найширших верств імовірних глядачів – сьогоднішніх і майбутніх, військових і цивільних», – коментує Катерина Липа.

Для DocNoteFilms «Мистецтво в країні війни» став першим проєктом із початку повномасштабного російського вторгнення. У попередньому доробку команди – повнометражні документальні фільми «Крим, як це було» про військових, які не зрадили присязі, «Крихка свобода» про полонених Луганської ОДА, «Поліські Тенета» про долю міста Поліське у Чорнобильській зоні, документальний серіал про ветеранів АТО «Крутий Заміс» та інші роботи. Співзасновники проєкту Костянтин Кляцкін та Павло Липа також є членами об’єднання документалістів BABYLON’13.

Нагадаємо, телеканал «1+1» покаже документальний проєкт «Відбудуємо», присвячений відновленню культурної спадщини українського народу, яка постраждала від рук російських окупантів. Раніше «Детектор медіа» інформував, що Європейська асоціація програмної інженерії (EASE) ініціювала зйомки першої документальної стрічки про український ІТ-ринок. Також нагадаємо, що оператор-постановник стрічки «Памфір» Микита Кузьменко переміг у номінації «Найкраща операторська робота» кінофестивалю незалежного кіно у Лондоні.

Фото: chytomo.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
968
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду