МАГАТЕ не виявило жодних ознак «брудних бомб» в Україні

МАГАТЕ не виявило жодних ознак «брудних бомб» в Україні

3 Листопада 2022
1256
3 Листопада 2022
17:30

МАГАТЕ не виявило жодних ознак «брудних бомб» в Україні

1256
Рафаель Ґроссі: МАГАТЕ перевірило три українські об'єкти, і не виявило жодних ознак «брудних бомб».
МАГАТЕ не виявило жодних ознак «брудних бомб» в Україні
МАГАТЕ не виявило жодних ознак «брудних бомб» в Україні

У четвер, 3 листопада, інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірку на трьох об’єктах в Україні, жодних ознак незадекларованої ядерної активності чи матеріалів на цих локаціях не виявлено. Про це заявив очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі.

Зокрема, перевірка пройшла в Інституті ядерних досліджень у Києві, на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті в Жовтих Водах та на виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова» в Дніпрі.

Інспектори також зібрали зразки довкілля для аналізів у лабораторіях МАГАТЕ. Як пояснили в агентстві, це поширений безпековий захід, аби зібрати дані про пов’язану з радіоактивними матеріалами діяльність, яка має або мала місце в цих локаціях.

«Наша технічна та наукова оцінка результатів, яку ми наразі провели, не показала жодних ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, якнайшвидше ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища», – цитує Ґроссі пресслужба МАГАТЕ.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що висновки МАГАТЕ підтверджують статус Росії як головного брехуна.

«МАГАТЕ перевірило три українські об'єкти, що перебувають у фокусі російської дезінформації, і не виявило жодних ознак "брудних бомб". Я дякую Рафаелю Маріано Гроссі за чудову й оперативну співпрацю МАГАТЕ, яка допомогла протистояти російській брехні. Росія підтвердила свій статус головного брехуна», –написав Кулеба у твіттері.

Нагадаємо, 2 листопада Рада безпеки ООН не підтримала російський проєкт резолюції про створення комісії з розслідування «військово-біологічної діяльності США на території Україні».

Росія постійно поширює фейки про те, що Україна нібито розробляє зброю масового ураження, зокрема ядерну та біологічну.

Раніше міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував главам оборонних відомств США, Великої Британії, Туреччини, Франції і заявив «про можливі провокації з боку України із застосуванням "брудної бомби"». Жодних доказів Шойгу і загалом російська влада не надали. 26 жовтня фейк про «брудну бомбу» повторив російський диктатор Путін.

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав неправдивими заяви Росії щодо того, нібито Україна має можливості застосувати «брудну бомбу».

Читайте також: 

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має «брудної бомби», а Росія, можливо, сама готується застосувати таку зброю на полі бою.

Президент України Володимир Зеленський спростував закиди росіян і також припустив, що слова Шойгу можуть свідчити про підготовку Кремля до використання цієї зброї.

«Брудна бомба» – це суміш звичайної вибухівки з радіоактивними порошком або дробинками. Після вибуху радіоактивний матеріал розсіюється на навколишню територію. «Брудна бомба» не може створити атомний вибух і не є ядерною зброєю. 

Фото: IAEA Imagebank/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1256
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду