Заява НАНУ: Використання «брудної бомби» несумісне з ментальністю та світоглядом українських учених

Заява НАНУ: Використання «брудної бомби» несумісне з ментальністю та світоглядом українських учених

24 Жовтня 2022
1288
24 Жовтня 2022
15:14

Заява НАНУ: Використання «брудної бомби» несумісне з ментальністю та світоглядом українських учених

1288
Національна академія наук України відреагувала на дезінформацію про те, що Україна розробляє «брудну» ядерну бомбу.
Заява НАНУ: Використання «брудної бомби» несумісне з ментальністю та світоглядом українських учених
Заява НАНУ: Використання «брудної бомби» несумісне з ментальністю та світоглядом українських учених

Національна академія наук України спростувала дезінформацію про розробку Україною ядерної зброї, пославшись на свою ж заяву за 6 березня. Наводимо текст теперішнього документа повністю:

«Останнім часом російські ЗМІ активно поширюють абсурдну дезінформацію про нібито створення в Україні «брудної» бомби. Національна академія наук України ще 6 березня ц. р. виступила із заявою, в якій спростувала існування в Україні програм створення ядерної зброї та «брудної» бомби.

Протягом усіх років незалежності Україна незмінно демонструє тверду прихильність дотриманню міжнародних режимів безпеки, і у 2010 році відмовилась від використання високозбагаченого урану, який було вивезено з установ НАН України (Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" та Інститут ядерних досліджень НАН України) у березні 2012 року. 

Установи НАН України, що займаються ядерною тематикою, знаходяться під гарантіями нерозповсюдження ядерного матеріалу і ядерних технологій з боку МАГАТЕ. Тільки за останні два роки, включаючи період воєнного стану, у зазначених установах МАГАТЕ провело низку технічних інспекцій, у тому числі неоголошених і з додатковим доступом, з перевірки інвентарних кількостей ядерного матеріалу і діяльності з його використання, а також з виконання інших положень і вимог Угоди про гарантії між Україною і МАГАТЕ та Додаткового протоколу до цієї Угоди.

За результатами цих інспекцій жодних ознак проведення незадекларованої ядерної діяльності не було виявлено, так саме як і розробок, які могли б давати підстави для припущень щодо проведення робіт зі створення "брудної бомби".

Для українських вчених, як і для всіх українців, людське життя є найбільшою цінністю, і тому, незалежно від обставин, варварські дії, якими є використання "брудної бомби", несумісні з їх ментальністю та світоглядом», — ідеться у заяві.

Текст опубліковано за підписами генерального директора ННЦ «ХФТІ» академіка НАН України Миколи Шульги, директора ІЯД НАН України академіка НАН України Василя Слісенка, директора ІПБ АЕС НАН України академіка НАН України Анатолія Носовського.

Дезінформація про те, що Україна нібито розробляє «брудну бомбу», вкотре з'явилася в російських ЗМІ. Мовляв, у разі успішної реалізації провокації Україна планує звинуватити Росію у застосуванні зброї масового знищення, щоб запустити у світі потужну антиросійську кампанію.

Не вперше Росія поширює подібну дезінформацію, щоб виправдати напад на Україну. Понад те, російські пропагандисти неодноразово закликали завдати ядерного удару по Україні.

Фото: zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1288
Читайте також
10.05.2022 13:00
Вадим Міський
ГО «Детектор медіа»
1 266
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду