Словенія викрила Росію на фейку щодо «брудної бомби» України

Словенія викрила Росію на фейку щодо «брудної бомби» України

27 Жовтня 2022
1067
27 Жовтня 2022
10:19

Словенія викрила Росію на фейку щодо «брудної бомби» України

1067
МЗС Росії опублікувало фейкове фото з нібито «елементами української брудної бомби».
Словенія викрила Росію на фейку щодо «брудної бомби» України
Словенія викрила Росію на фейку щодо «брудної бомби» України

Уряд Словенії викрив Росію на брехні щодо «брудної бомби», яку нібито «розробляє» Україна.

Напередодні МЗС Росії опублікувало фото з пакетами, заявивши, що це начебто «елементи української брудної бомби», які містять уран та плутоній.

Однак уряд Словенії заявив, що це фотографія словенського Агентства з радіоактивних відходів, яку зробили ще у 2010 році.  

«На фото показані датчики диму загального користування. Вони дійсно містять радіоактивне джерело, але не радіоактивні джерела, перелічені в таблиці під фотографією. Радіоактивні відходи в Словенії зберігають у безпеці, вони перебувають під контролем і не використовуються для виготовлення "брудних бомб"», – наголосив уряд Словенії у твіттері.

Словенія додала, що МЗС Росії використало фотографію без дозволу словенського агентства.

Раніше міністр оборони Росії Сергій Шойгу зателефонував главам оборонних відомств США, Великої Британії, Туреччини, Франції і заявив «про можливі провокації з боку України із застосуванням "брудної бомби"». Жодних доказів Шойгу і загалом російська влада не надали. 26 жовтня фейк про «брудну бомбу» повторив російський диктатор Путін.

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав неправдивими заяви Росії щодо того, нібито Україна має можливості застосувати «брудну бомбу».

Читайте також: 

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має «брудної бомби», а Росія, можливо, сама готується застосувати таку зброю на полі бою.

Президент України Володимир Зеленський спростував закиди росіян і також припустив, що слова Шойгу можуть свідчити про підготовку Кремля до використання цієї зброї.

«Брудна бомба» – це суміш звичайної вибухівки з радіоактивними порошком або дробинками. Після вибуху радіоактивний матеріал розсіюється на навколишню територію. «Брудна бомба» не може створити атомний вибух і не є ядерною зброєю. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1067
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду