Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста

Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста

15 Жовтня 2022
3038
15 Жовтня 2022
21:06

Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста

3038
«Випалюйте в собі все російське», – заповів активіст і захисник України.
Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста
Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста

Роман Ратушний з першого дня війни почав збирати товаришів, які допомагали йому захищати Протасів Яр. Про це під час трансляції на YouTube-каналі «Ми – Україна» команди Юрія Сугака розповів батько активіста і захисника Тарас Ратушний – військовий ЗСУ, журналіст та громадський діяч.

Тарас Ратушний став одним із учасників проєкту «Незламні» з ведучою Оленою Чабак.

24 лютого Роман Ратушний перебував у Києві. «Для нього цей день почався з того, що він обдзвонив всю свою команду, яка вже фактично була готова до такого розвитку [подій]. Головне питання, яке їх хвилювало, – де взяти зброю. Якраз Роман був готовий до цього, як ніхто з нас. Він просто розумів, що рано чи пізно це станеться, і мав уже таку підготовлену групу активістів, маленьку армію, яка вже пройшла бойове злагодження, захищаючи Протасів Яр», – розповів Тарас Ратушний.

Їхньою місією стала протидія диверсантам, і спільно з контррозвідкою Роман з товаришами посилювали мобільні групи, які працювали на виявлення можливих ДРГ на вулицях Києва і довкола столиці. Потім дуже швидко Роман опанував пілотування дронами та почав займатися аеророзвідкою, розповів його батько.

Перший місяць оборони Києва Роман потім називав «учебкою». А далі він вирушив на війну у складі 93-ої бригади. «Старший син Василь, його брат, ішов тим шляхом, будучи старшим на рік з невеликим, – каже Тарас Ратушний. – Колом  знайомих була 93-тя бригада, вони всі туди вступили і воювали. Крім того, назва "Холодний Яр" – це те, що було близько Роману на рівні глибинної філософії. Все склалося, як пазли, які, мабуть, були підготовлені один до одного».

Також в сюжеті ютуб-каналу нагадали, що Роман Ратушний відомий боротьбою за збереження від забудови столичного урочища Протасів Яр. Обороняв Київ, брав участь у боях на Сумщині. Із квітня воював на Харківщині у взводі другого мотопіхотного батальйону 93-ої окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр». Загинув у бою під Ізюмом 9 червня 2022 року, потрапивши в засідку.

Нагадаємо, активіст заповів кошти виданням «Новинарня» та «Історична правда».

Кадри з Романом Ратушним увійшли до фільму Володимира Тихого «День українського добровольця»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3038
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду