detector.media
15.10.2022 21:06
Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста
Батько Романа Ратушного поділився спогадами про активіста
«Випалюйте в собі все російське», – заповів активіст і захисник України.

Роман Ратушний з першого дня війни почав збирати товаришів, які допомагали йому захищати Протасів Яр. Про це під час трансляції на YouTube-каналі «Ми – Україна» команди Юрія Сугака розповів батько активіста і захисника Тарас Ратушний – військовий ЗСУ, журналіст та громадський діяч.

Тарас Ратушний став одним із учасників проєкту «Незламні» з ведучою Оленою Чабак.

24 лютого Роман Ратушний перебував у Києві. «Для нього цей день почався з того, що він обдзвонив всю свою команду, яка вже фактично була готова до такого розвитку [подій]. Головне питання, яке їх хвилювало, – де взяти зброю. Якраз Роман був готовий до цього, як ніхто з нас. Він просто розумів, що рано чи пізно це станеться, і мав уже таку підготовлену групу активістів, маленьку армію, яка вже пройшла бойове злагодження, захищаючи Протасів Яр», – розповів Тарас Ратушний.

Їхньою місією стала протидія диверсантам, і спільно з контррозвідкою Роман з товаришами посилювали мобільні групи, які працювали на виявлення можливих ДРГ на вулицях Києва і довкола столиці. Потім дуже швидко Роман опанував пілотування дронами та почав займатися аеророзвідкою, розповів його батько.

Перший місяць оборони Києва Роман потім називав «учебкою». А далі він вирушив на війну у складі 93-ої бригади. «Старший син Василь, його брат, ішов тим шляхом, будучи старшим на рік з невеликим, – каже Тарас Ратушний. – Колом  знайомих була 93-тя бригада, вони всі туди вступили і воювали. Крім того, назва "Холодний Яр" – це те, що було близько Роману на рівні глибинної філософії. Все склалося, як пазли, які, мабуть, були підготовлені один до одного».

Також в сюжеті ютуб-каналу нагадали, що Роман Ратушний відомий боротьбою за збереження від забудови столичного урочища Протасів Яр. Обороняв Київ, брав участь у боях на Сумщині. Із квітня воював на Харківщині у взводі другого мотопіхотного батальйону 93-ої окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр». Загинув у бою під Ізюмом 9 червня 2022 року, потрапивши в засідку.

Нагадаємо, активіст заповів кошти виданням «Новинарня» та «Історична правда».

Кадри з Романом Ратушним увійшли до фільму Володимира Тихого «День українського добровольця»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY