Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт закону про Український культурний фонд

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт закону про Український культурний фонд

5 Жовтня 2022
3130
5 Жовтня 2022
15:26

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт закону про Український культурний фонд

3130
Народні депутати пропонують обмеження щодо фінансування поточної діяльності УКФ не більше 16% річних надходжень УКФ з усіх джерел не застосовувати до останнього дня року (включно), в якому припиняється або скасовується воєнний стан.
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт закону про Український культурний фонд
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт закону про Український культурний фонд

Члени комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні 5 жовтня 2022 року підтримали частину законопроєкту №8023, що стосується фінансування УКФ.

Норми про передачу частини повноважень керівних органів УКФ Міністерству культури та інформаційної політики на період воєнного стану депутати не підтримали.

Нагадаємо, ще донедавна діяла норма, згідно з якою фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення УКФ, діяльності експертних рад Фонду здійснюється в обсязі, що не перевищує 16% річних надходжень УКФ з усіх джерел. Через повномасштабну війну цей обсяг значно знизився.

19 червня 2022 року було ухвалено закон, відповідно до якого ця норма скасовувалася лише на період воєнного стану.

Проєкт Закону № 8023 про внесення змін до розділу 6 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Український культурний фонд» щодо особливостей діяльності Українського культурного фонду на період дії воєнного стану, внесений народними депутатами Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук та іншими 12 вересня цього року.

Окрім норми про фінансування (пункт 2.1), запропоновано додати нові норми (пункт 2.2), які мають діяти тимчасово, на період дії воєнного стану. Зокрема, що «центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв: затверджує: регламенти Наглядової ради Фонду та Дирекції Фонду; порядок здійснення контролю за виконанням суб’єктами, які отримують фінансування, зобов’язань перед Українським культурним фондом; погоджує: пріоритетні напрями здійснення Українським культурним фондом підтримки розвитку вітчизняної культури і мистецтв, просування інтересів України у світі; порядок проведення конкурсного відбору проєктів, реалізація яких здійснюватиметься за підтримки Українського культурного фонду, та моніторингу їх реалізації;» та ін.

Проти цих норм виступили народні депутати Володимир В’ятрович і Микола Княжицький. На їх думку, такі норми знищать незалежність УКФ.

«Ми згодні, що потрібно підтримувати фінансово Український культурний фонд. Нас турбує, що постійно зменшуються видатки на культуру. Пункт 2.2 мені здається неправильним і небезпечним. У разі їх ухвалення ми ставимо під загрозу саму природу Українського культурного фонду як незалежної інституції. Ці норми під приводом воєнного стану пропонують позбавити УКФ незалежності і доручити міністерству культури керувати роботою Фонду. Я готовий підтримати цей законопроєкт у разі, якщо пункт 2.2 буде вилучено», - сказав Володимир Вятрович.

Микола Княжицький розкритикував уряд, який скоротив видатки на культуру. Він підтримав лише частину законопроєкту, яка стосується фінансування УКФ. На його думку, пункт 2.2 в проєкті є неприйнятним. «Фактично цим законом УКФ ліквідується! Наглядова рада здійснює контроль за діяльністю УКФ, вона складається з 9 осіб, які мають різних субєктів призначення. А цією законодавчою ініціативою пропонується встановити контроль лише міністерства. Причини для мене очевидні – контролювати незалежну інституцію, розподіл грантів однією особою, у цьому випадку міністром культури. Цікаво, що може розподіляти УКФ, якщо на його діяльність закладено 56 млн, тоді як на бюджетну програму Мінкульту з виробництва і трансляції телерадіопрограм і підтримки іномовлення понад 500 млн. Основна аргументація: в умовах воєнного стану важко приймати рішення наглядовій раді. Цей аргумент здається маловаговим, оскільки уряд як колегіальний орган може забезпечити кворум для прийняття рішень. Так само це можливо і в інших органах, які передбачають колективне прийняття рішень», — сказав пан Княжицький, додавши, що цю проблему можна розв'язати шляхом внесення змін до регламенту, які передбачали б  можливість засідань у дистанційному режимі.

Голова комітету Микита Потураєв закликав членів комітету ухвалити консолідоване рішення. «Я не погоджуюсь, що проєкт хоче передати владу над УКФ міністру. Ми багатьом організаціям на період воєнного стану спростили процедури. Функціонал виконавчого органу УКФ і експертів зберігається», -- сказав він.

Заступниця міністра культури Галина Григоренко зазначила, що міністерство підтримує цей законопроєкт. «У частині розподілення повноважень між виконавчим органом, наглядовою радою УКФ і міністерством культури мушу сказати, що я би не драматизувала ситуацію. Оскільки за міністерством залишається функція затверджувати та погоджувати, в той час як весь функціонал з оцінки, відбору залишається за дирекцією Фонду. Я взагалі вбачаю надання більшої автономії дирекції Фонду в прийнятті оперативних рішень», -- зауважила вона.

За словами Миколи Княжицького, цінність УКФ в його незалежності від держави. «Це як Суспільне мовлення. Це все одно, що зараз сказати, що керівник Суспільного мовлення призначається міністром. Таке рішення закриє будь-який шлях для зарубіжного фінансування. Я не маю жодного сумніву. Ідея УКФ видавати гранти митцям без втручання держави. Не так, як це було в радянській системі, коли міністр роздавав кому захоче. Тут не спрощується процедура, навпаки ускладнюється. Якби ми хотіли спростити, то передали б частину повноважень від наглядової ради дирекції. І я б таку пропозицію на час воєнного стану підтримав. Якщо цей закон буде ухвалено з пунктом 2.2, то я буду всім донорам говорити, що такої незалежної інституції як УКФ більше не існує», -- сказав він.

Микола Княжицький запропонував підтримати тільки першу частину проєкту про фінансування, а пункт 2.2 додатково обговорити з міністерством культури.

Микита Потураєв поставив на голосування за основу і в цілому проєкт №8023 в редакції комітету, а саме підтримати п.2.1 розділу 6 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Український культурний фонд» щодо особливостей діяльності Українського культурного фонду на період дії воєнного стану, вилучивши п.2.2. Рішення ухвалене одноголосно.

Раніше комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 8 червня 2022 року рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроєкт №7417 про внесення змін до закону України «Про Український культурний фонд», авторами якого є народні депутати Микита ПотураєвОлександр Санченко та ін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3130
Читайте також
12.01.2024 09:00
Анастасія Платонова
для «Детектора медіа»
1 530
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду