Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує парламенту підтримати Український культурний фонд

Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує парламенту підтримати Український культурний фонд

9 Червня 2022
948
9 Червня 2022
12:44

Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує парламенту підтримати Український культурний фонд

948
У зв’язку із запровадженням воєнного стану Українському культурному фонду у 2022 році скоротили видатки на 90%.
Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує парламенту підтримати Український культурний фонд
Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує парламенту підтримати Український культурний фонд

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 8 червня 2022 року рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроєкт №7417 про внесення змін до закону України «Про Український культурний фонд», авторами якого є народні депутати Микита Потураєв, Олександр Санченко та ін.

Відповідно до пояснювальної записки законопроєкту, у зв’язку із запровадженням воєнного стану УКФ у 2022 році скоротили видатки на 90%.

Наразі діє норма, згідно з якою фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення Українського культурного фонду, діяльності експертних рад Фонду здійснюється в обсязі, що не перевищує 16% річних надходжень УКФ з усіх джерел. Таким чином, цей обсяг значно знизився.

Щоб забезпечити стабільну роботу УКФ, не допустити звільнення працівників та повну зупинку діяльності Фонду, який відіграє важливу роль в розвитку культури та креативних індустрій в Україні, розробники проєкту пропонують обмеження в 16% на період воєнного стану не застосовувати.

В обговоренні питання взяли участь заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський та в.о. директора Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів Олександр Оверчук.

За словами Лариси Петасюк, якщо ця норма не буде прийнята, УКФ повинен буде скоротити значну частину свого персоналу. «Тому ми просимо на період з 24 лютого 2022 року до кінця року зупинити цю норму про 16 відсотків», – сказала вона.

Голова комітету Микита Потураєв зазначив, що зараз усі члени комітету та керівництво Міністерства культури та інформполітики роблять усе можливе, аби знайти у партнерів в Європі кошти, які дозволять знову розпочати грантові програми. «Я погоджуюся із Владиславом Берковським: зараз необхідно зберегти інституцію, фахівців, не втратити кадровий потенціал, а гроші, я переконаний, спільними зусиллями знайдемо», – додав він.

Автори законопроєкту пропонують доповнити розділ 6 «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про Український культурний фонд» частиною четвертою такого змісту: «4. Установити, що у період воєнного стану норма абзацу третього частини першої статті 14 щодо здійснення фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення Українського культурного фонду, діяльності експертних рад Фонду в обсязі, що не перевищує 16 відсотків річних надходжень Українського культурного фонду з усіх джерел не застосовується.».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду