Кремль витратив 1 млрд рублів на пропаганду війни під виглядом «підтримки культури» — «Сирена»

Кремль витратив 1 млрд рублів на пропаганду війни під виглядом «підтримки культури» — «Сирена»

15 Вересня 2022
1068
15 Вересня 2022
16:09

Кремль витратив 1 млрд рублів на пропаганду війни під виглядом «підтримки культури» — «Сирена»

1068
Чимала кількість пропагандистських проєктів, які отримують гранти від російського державного фонду, пов'язані із самим керівництвом фонду.
Кремль витратив 1 млрд рублів на пропаганду війни під виглядом «підтримки культури» — «Сирена»
Кремль витратив 1 млрд рублів на пропаганду війни під виглядом «підтримки культури» — «Сирена»

Російське медіа «Сирена» випустило журналістське розслідування про те, скільки грошей Кремль витрачає на пропаганду війни під виглядом «підтримки культури». За інформацією розслідувачів, 1 млрд рублів (близько 16,78 млн дол.) вже витрачено на «z-пропаганду», і ще 1 млрд планують витратити з цією ж метою.

Розслідувачі проаналізували діяльність так званого російського «Президентського фонду культурних ініціатив», створеного навесні 2021 року. Його проголошена мета – «підтримувати проєкти у сфері культури, мистецтва та творчості». Розподілом коштів від фонду керує перший заступник голови АП Сергій Кірієнко. За інформацією розслідувачів, від початку створення фонду частину грантів виграють проєкти, пов'язані з його керівництвом – самим Кірієнком та низкою інших діячів. Лише в 2021 році їм відійшло 360 млн рублів.

Після 24 лютого гроші фонду витрачаються на патріотично-пропагандистські заходи за війну та за владу.

На 2022-й на фонд планували виділити 8 млрд рублів, але по факту виділили 6,6 млрд рублів (110,7 млн дол.). Як пише «Сирена», мільярд від цієї суми пішов на «z-спецконкурси» весни-літа. Також фонд уже анонсував ще один «спецконкурс» на 1 мільярд рублів. Загалом майже чверть (23%) усіх грантових коштів фонду на 2022 рік піде на пропаганду війни.

Серед тих, хто отримав від фонду гроші на пропагандистські заходи, – фігурист Євген Плющенко за льодове шоу з пропагандистськими промовами і номерами (50,5 млн руб.), хормейстер Михайло Турецький з пропагандистськими гастролями (61,6 млн руб.), Володимир Машков зі спектаклем у Херсонесі (50,5 млн руб.), Дмитро Пєвцов з гастролями в окупованому Криму (32,8 млн руб.), Ігор Угольников із показами своїх військово-пропагандистських фільмів (20 млн руб.), Захар Прилєпін із форумом та фестивалем (14 млн руб.).

Ще 18,7 млн руб. (313 тис. дол.) отримав пропагандист Дмитро Пучков, більше відомий як Гоблін. Він випускає в соцмережах відеоблог, метою якого формально заявлено «просування в суспільстві традиційних духовно-моральних цінностей», але по факту – пропаганда війни та розпалення ворожнечі.

Серед іншого 10 млн руб. (167 тис. дол.) фонд витратив на виставку, на якій організатори намагались довести, що українці – «нацисти». За 3 млн руб. видали збірку пропагандистських воєнних віршів, а за 500 тис. рублів показали дітям казку, що має прославляти Путіна як «захисника народів».

Ще 1 млн руб. витратили через благодійний фонд, що мав би допомагати дітям з онкохворобами. Фактично гроші пішли на те, що діти вдягнули військову форму, розповідали пропагандистські вірші та малювали російські символи війни.

Загальний перелік проєктів, що отримали гранти на кремлівську воєнну пропаганду, можна подивитись за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1068
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду