Kharkiv MeetDocs оголосив фільм-відкриття та завершальну кінострічку фестивалю

Kharkiv MeetDocs оголосив фільм-відкриття та завершальну кінострічку фестивалю

5 Вересня 2022
842
5 Вересня 2022
18:19

Kharkiv MeetDocs оголосив фільм-відкриття та завершальну кінострічку фестивалю

842
Обидві церемонії пройдуть у київському кінотеатрі «Жовтень».
Kharkiv MeetDocs оголосив фільм-відкриття та завершальну кінострічку фестивалю
Kharkiv MeetDocs оголосив фільм-відкриття та завершальну кінострічку фестивалю

Міжнародний фестиваль документального та художнього кіно Kharkiv MeetDocs, що стартує 1 жовтня у Києві, відкриється показом анімаційного фільму «Втеча». На церемонії закриття покажуть стрічку «Євродонбас» Корнія Грицюка. Про це повідомляє пресслужба Kharkiv MeetDocs.

«Втеча» (Flugt) данського кінорежисера Йонаса Поера Расмуссена – анімована документальна стрічка, створена у копродукції Данії, Франції, Норвегії та Швеції. Її головним героєм є біженець з Афганістану Амін Навабі (Amin Nawabi), який перебуває в Данії. Це історія вимушених змін країн та домівок, складних сімейних та особистих стосунків, порятунку від торговців людьми та пошуків долі далеко від дому. Фільм був учасником кінофестивалю «Санденс-2021», отримав три премії Європейської кіноакадемії («Найкраща європейська анімація», «Найкращий європейський документальний фільм» та приз Європейських університетів). Крім цього, саме ця стрічка вперше в історії премії «Оскар» здобула одночасно три номінації – як «Найкращий повнометражний документальний фільм», «Найкращий повнометражний анімаційний фільм» та «Кращий міжнародний фільм».

«Одна маленька історія реального біженця проливає світло на те, які випробування проходять люди, що з тих чи інших причин змушені залишити рідну домівку. Цей фільм особливо актуальний для України», — каже програмний координатор Kharkiv MeetDocs та кінокритик Денис Буданов.

Завершить покази цьогорічного фестивалю фільм режисера Корнія Грицюка «Євродонбас». Історія створення цієї стрічки кілька років тому почалася на пітчингу Kharkiv MeetDocs із презентації проєкту, яка відбулась 31 жовтня 2020 року.  

«Це документальний фільм-розслідування, у якому наша команда розповідає історію справжньої індустріалізації сходу України, що в радянські часи була навмисно забута і переписана, – каже про свою роботу Корній Грицюк. – Донбас подавався як взірець радянської індустріалізації, а насправді історія цього регіону зовсім інша. У нас багато стереотипів щодо нашої історії, тому що багато століть Україна була колоніальною країною, і за нас історію писали росіяни. Тому важливо розуміти нашу власну ідентичність, корені, чому ми такі, які є. "Євродонбас" – це історія про найбільш міфологізовану українську територію. Саме зараз, коли цей регіон у центрі війни, важливо розповісти його справжню історію – що він ніякий не російський і не радянський».

У рамках цьогорічного Kharkiv MeetDocs відбудеться світова прем'єра фільму «Євродонбас». Зауважимо, що й два попередні фільми Корнія Грицюка також були показані саме на цьому фестивалі.

Нагадаємо, Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival пройде 1-6 жовтня 2022 року в гібридному форматі. Відкриття, закриття та спеціальні покази відбудуться в кінотеатрі «Жовтень». На онлайн-сервісі Megogo вийде спеціальна добірка найкращих фестивальних фільмів минулих років, а платформа Pitch the Doc представить учасників конкурсу Pitching.

Ілюстрація – фрагмент постера фільму «Втеча» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
842
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду