Володимир Явдик сам впав заради «картинки», а телефон, мабуть, викинув у вікно – голова ТГ про напад на журналіста

Володимир Явдик сам впав заради «картинки», а телефон, мабуть, викинув у вікно – голова ТГ про напад на журналіста

24 Серпня 2022
1994
24 Серпня 2022
18:48

Володимир Явдик сам впав заради «картинки», а телефон, мабуть, викинув у вікно – голова ТГ про напад на журналіста

1994
Інцидент у міськраді прокоментував голова територіальної громади Микола Романишин.
Володимир Явдик сам впав заради «картинки», а телефон, мабуть, викинув у вікно – голова ТГ про напад на журналіста
Володимир Явдик сам впав заради «картинки», а телефон, мабуть, викинув у вікно – голова ТГ про напад на журналіста

Голова територіальної громади міста Сколе Стрийського району Львівської області Микола Романишин вважає Володимира Явдика не журналістом, а провокатором. Таку думку він висловив в коментарях «Детектору медіа» щодо інциденту у міській раді 18 серпня, коли під час проведення стріму на Явдика напали депутати ТГ та відібрали в нього телефон.

«Моє класичне поняття журналіста – це а) людина, яка добре в школі вчилася, б) має відповідну журналістську освіту або вищу іншу, в) є самородком, який по житті з дитинства пише вірші, має повісті, поеми, і друкується в друкованих ЗМІ», – пояснив Микола Романишин. 

Як ми писали, Володимир Явдик за фахом електрик. Він має блог на YouTube, де повідомляє про ознаки правопорушень, та з 2021 року є журналістом газети «Багнет нації», що, в тому числі, публікує матеріали щодо правосуб’єктності органів місцевого самоврядування.

Микола Романишин заперечив, що територіальна громада веде закриту політику щодо ЗМІ, на що вказував  Володимир Явдик«Ми відкрито співпрацюємо з усіма журналістами, лише зараз триває війна, в нашій громаді було чотири прильоти. Через те я не згоджувався на проведення прямої трансляції під час сесії», – каже Романишин. Однак насправді журналіст мав право вести зйомку: воєнний стан не змінює порядок доступу до інформації, вказує медіаюрист Андрій Матат.

Романишин не відповів на жодне з запитань щодо побиття журналіста депутатом Василем Килинівим та того факту, що, як заявив Явдів, депутати відібрали у нього робочий інструмент. «Він сам упав для картинки, і телефон свій десь подів. Може, у вікно викинув. Нехай все це з’ясовує поліція», – сказав голова ТГ. Як він відзначив, йому прикро, що в сесійній залі в перерві відбулася бійка. «Це нецивілізовано. Але ж і в Парламенті таке буває, коли депутати не можуть стримати емоцій», – зауважив він.

За словами Романишина, він уже тривалий час перебуває у конфлікті з Володимиром Явдиком і навіть подав на нього до суду. У цій справі про захист честі, гідності та ділової репутації та визнання інформації недостовірною Романишин вимагає відшкодування моральної шкоди у розмірі 150 000 гривень, повідомив Явдик.

Володимир Явдик прийшов вести стрім у фейсбуку до сесійної зали, адже, за його словами, редакція газети «Багнет нації» не може отримати відповіді від Романишина про його зарплату та про інші фінансові питання. 

Володимир Романишин розповів, чому вважає Володимира Явдика провокатором. Ми взяли коментар іншої сторони. 

  • Володимир Явдик є другом колаборанта РФ Кирила Стремоусова та Остапа Стахіва. Деякі ЗМІ вже поширили це твердження, зокрема, Інститут масової інформації. На доказ Микола Романишин надав тільки скріншоти спільної з трансляції мітингу антивакцинаторів у Львові, де позначено участь Стремоусова і Стахіва. Лише з матеріалу Бі-бі-сі ми зрозуміли, що йдеться про події 17 листопада 2021 року, коли Стремоусов приїхав до Львова підтримати Стахіва. Разом ці двоє стрімили з мітингу антивакцинаторів.

Як наголосив Володим Явдик у коментарі ДМ, він ніколи навіть не зустрічався з Кирилом Стемоусовим і вважає це твердження наклепом, який має намір оскаржувати в суді. З Остапом Стахівим, каже Явдів, його спілкування закінчилося 16 листопада 2011 року. Тоді до оселі блогера з обшуком прийшли представники СБУ та конфіскували техніку. «Згодом вони мені все повернули. Нещодавно Остап мені телефонував, навіть робив стрім про те що побили захисника лісу. Але це не означає, що він мій друг», – сказав Явдик.

  • Явдик під час пандемії активно виступав як антивакцинатор і знімав таке відео для свого блогу.

«Я висловлював виключно свою позицію, оскільки маю алергію на вологі тканини і не можу носити маску», – каже блогер. Вочевидь, позиція щодо вакцинації і пов’язувала Явдика і Стахіва, а також «Автопробіг вільних людей» у квітні 2021 року, звідки Явдик і Стахів вели стріми.

  • Явдик під час перерви у сесійній залі впав на підлогу заради картинки. Також він порвав рукав сорочки депутату Василю Калиніву.

У кінці прямої трансляції, яку вів Явдик, чути, як депутати кажуть «Ти як себе поводиш?». Далі за кадром лунає голос стрімера. Він кілька разів вигукує «Василь, не трогай мене!», а також «Де мій телефон?». У коментарі ДМ Явдик розповів, що дійсно зачепив рукав сорочки депутата. «А як щодо моєї сорочки, яку порвали вщент? Я лише не мав телефона, щоб це сфотографувати», – питає він.

  • Явдик під час інциденту позривав панелі з батарей у сесійній залі.

«Я шукав свій телефон, всюди. Панелі були неприкручені до батарей, я їх відсовував», – повідомив журналіст. Навіть за два дні після нападу на нього Володимир Явдик перебував у знервованому стані.

  • Володимир Явдик маніпулює щодо свого самопочуття, аби отримати якомога більше довідок від лікарів.

Журналіст скаржиться на погане самопочуття і проходить амбулаторне лікування. За його словами, після операції на спині він має інвалідність третьої групи, а депутат двічі завдавав йому ударів у ділянці хребта.

  • Явдик має амбіції працювати в органах самоврядування. Він подавав свою кандидатуру на пост голови територіальної громади одночасно з Миколою Романишиним, був на 9-тій позиції.

«Так, у мене прізвище на букву «Я». До мого ж, набрав небагато голосів – у мене було ні політичної партії, ні коштів на кампанію», – каже Володимир Явдик.

Як каже про себе Микола Романишин, він відкритий для медіа, хоча і характеризує себе як «консерватора», який з «провокаторами» і «скандалістами» розмову не веде.  Романишин закликав ЗМІ до адекватного спілкування. «Влада ніколи не подобається людям – ані в Сколе, ані в США. На те і проводяться вибори, аби люди могли визначитися, кому вони довіряють», – говорить голова ТГ. 

Нагадаємо, 18 серпня Володимир Явдик, виконуючи редакційне завдання друкованого видання «Багнет нації», з яким він співпрацює з 2011 року, вів пряму відеотрансляцію на фейсбуку, висвітлюючи роботу сесії Сколівської ТГ. Після суперечки, що виникла, коли голова територіальної громади Микола Романишин почав заперечувати можливість проведення зйомки, на Явдика, за його словами, напали депутати. Зокрема, каже він, Василь Килинів притиснув цого до підлоги та завдавав побоїв «по спині й по голові. Пізніше Килинів ще раз побив Явдика – вже у присутності поліцейського, про що, як повідомив журналіст, було складено рапорт. Володимир Явдик вважає це помстою за свої відеоматеріали, в яких ідеться про вирубку лісу та використання земельних ресурсів.

Також депутати відібрали телефон Володимира Явдика, на який він вів зйомки. На всі запитання про його робочий інструмент блогеру і журналісту відповідають «він зник».

Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження за статтею 345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста».

Як повідомив Володимир Явдик, після інциденту депутати самі викликали поліцію та повідомили про перешкоджання роботі міськради. Запит про те, чи було подано заяву, і які заходи проводяться в ході досудового розслідування за кримінальним провадженням щодо нападу на журналіста ми подали до Головного управління Національної поліції Львівської області.

Окрім журналістської діяльності, Володимир Явдик веде блог на YouTube, в якому висвітлює випадки, що мають однаки порушення закону. 

На фото: депутати Сколівської ТГ слухають гімн України. Скріншот зі стріму Володимира Явдика

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду