На відеоблогера Володимира Явдика під час прямої трансляції напали депутати

На відеоблогера Володимира Явдика під час прямої трансляції напали депутати

21 Серпня 2022
9061
21 Серпня 2022
17:04

На відеоблогера Володимира Явдика під час прямої трансляції напали депутати

9061
Телефон випав, і зйомка тривала.
На відеоблогера Володимира Явдика під час прямої трансляції напали депутати
На відеоблогера Володимира Явдика під час прямої трансляції напали депутати

YouTube-блогер Володимир Явдик зі Сколе Стрийського району на Львівщині повідомив, що під час сесії Сколівської територіальної громади на нього напали депутати. Про це він заявив поліції. Ще одну заяву Явдик подав стосовно пограбування – телефон блогеру не повернули, повідомивши йому, що він «зник».

Інцидент стався 18 серпня. Цього дня Володимир Явдик прийшов висвітлювати сесію Сколівської територіальної громади. Як він розповів у коментарях «Детектору медіа», голова територіально громади Микола Романишин, який протягом трьох років очолював міськраду, надає перевагу зібранням без присутності журналістів та уникає коментарів для ЗМІ. Тож метою блогера було розповісти мешканцям Сколівщини, як взагалі проходять засідання ТГ. «Тему я уточнив – ні про які секретні речі в порядку денному не йшлося», – сказав Явдик у коментарі ДМ.

Емоційну розповідь про «закриту ТГ» Володими Явдик поширив на початку прямої фейсбук-трансляції перед входом до сесійної зали. За фахом він електрик, а блогом займається після роботи. Темою його випусків є випадки, що мають ознаки корупції та інші порушення закону. Роботу Явдика помітили місцеві журналісти. Зокрема, до співпраці його запросила редакція видання «Багнет нації». За редакційним завданням Володимир Явдик і прийшов знімати сесію.

Як видно з прямої трансляції, блогер почав емоційно відповідати на питання голови ТГ. Той вимагав залишити приміщення і забороняв вести зйомку, запропонувавши поставити питання після засідання. Як аргумент, Микола Романишин нагадав, що триває війна, а в приміщенні перебувають «десятки людей». Явдик йому заперечував та підвищував голос, хоча з зали почали лунати репліки про те, що триває сесія.

У сесійній залі зчинилася бійка. За версією Явдика, на нього кинулося кілька чоловіків. При цьому у залі були присутні двоє керівників Сколівської міської лікарні – Олег Андрусевич та Оксана Яремко. Зрештою, за словами блогера, його схопив депутат Василь Килинів та притиснув до підлоги. «Інші депутати в цей час шукали мій телефон, а Килинів бив по спині й по голові. Коли мене оглядав судмедексперт, нарахував близько 10 ударів», – розповів Явдик. Пізніше Килинів ще раз побив блогера – вже у присутності поліцейського, про що, як повідомив Явдик, було складено рапорт.

Коли депутати знайшли телефон, вони його відібрали та викликали поліцію, заявивши, що він перешкоджав проводити засідання. Блогер подав заяву про перешкоджання зйомці.

«Василь Килинів має багато причин, щоб розлютитися на мене. Він очолює Постійну депутатську комісію Сколівської міської ради з питань регулювання земельних відносин, будівництва, адміністративного устрою населених пунктів, планування територій та архітектури, екології, природних ресурсів. Також він є директором місцевого деревообробного заводу. Для свого блогу я знімаю і незаконну вирубку лісу, і ситуації з землею», – каже Явдів. Василь Килинів – перший за списком місцевий депутат політичної партії «Сила і честь», лідером якої є Ігор Смешко.

Після побиття блогер намагався отримати допомогу у Сколівській міській лікарні. Він каже, що після операції на хребті є інвалідом третьої групи, а били його по спині. За його словами, медики під будь-яким приводом відмовляли йому у стаціонарному лікуванні та намагалися позбутися. Він це пов'язує побиттям у міськраді, адже керівники лікарні є депутатами.

Як розказав Явдик, з ініціативи лікарні йому організували поїздку до Львова, щоб він отримав консультацію «незалежного хірурга». «Він мене оглянув, сказав зробити рентген. Сказав, що я "здоровий чоловік – ходжу, знімаю, лісом бігаю"», – розповів Явдик. Блогер, за його словами, почувася зле, і знову прийшов до лікарні. Одна з лікарок Сколівської лікарні нагадала йому про «резонанс на всю Україну» та сказала, що всі висновки про його стан робитиме тільки за даними МРТ. Знімок МРТ Володимир Явдик вже отримав у Дрогобичі, де йому попередньо повідомили, що «хребці порушено». Блогер висловив сумнів, що місцеві медики не побояться таки надати йому допомогу.

З його ініціативи, каже Явдик, у Сколівському районі порушено кримінальні справи. «Я, коли бачу свою тему, знімаю, а тоді викликаю слідчу групу. Щоправда, місцева поліція відмовляється фіксувати такі випадки. Через це я маю в хаті принтер, сам складаю заяви і подаю скарги слідчому Сколівському райсуду для внесення в ЄДРСР. Тоді це зафіксовано. А поліція - суд - міська рада – це система», – розповів блогер.

«Детектор медіа» звернеться по коментарі до медіаюриста, поліції та до Сколівської територіальної громади.

Фото з фейсбук-трансляції Володимира Явдика

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9061
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду