Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження. Коментар медіаюриста

Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження. Коментар медіаюриста

23 Серпня 2022
2136
23 Серпня 2022
17:38

Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження. Коментар медіаюриста

2136
Досудове розслідування ведеться за статтею 345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста».
Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження. Коментар медіаюриста
Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження. Коментар медіаюриста

Напад на Володимира Явдика під час виконання редакційного завдання буде розслідуватися за кримінальним провадженням за статтею 345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста». Про це «Детектору медіа» повідомили у відділі комунікацій Головного управління Національної поліції Львівської області.

Як розповів у коментарі ДМ Володимир Явдик, йому все ще не повернули телефон, який відібрали депутати під час сесії у Сколівській міській раді 18 серпня. Через це він подав скаргу слідчому Сколівському райсуду, в якій наполягає на відкритті ще одного провадження – за статтею 186, що передбачає кримінальну відповідальність за грабіж.

Як повідомив Явдик, після травм йому вдалося отримати призначення лікаря для амбулаторного лікування спини. Водночас це уповільнює висновки судово-медичної експертизи, що має встановити, наскільки тяжких травм йому було завдано під час нападу депутатів.

Як відзначають медіаюристи, принциповими моментами у досудовому розслідуванні за статтею КК 345-1 «Погроза або насильство щодо журналіста» є встановлення ступеню тілесних ушкоджень, завданих журналісту, і відповідна її перекваліфікація.

Про обґрунтованість застосування цієї статті та її особливості у коментарі «Детектору медіа» розповів медіаюрист, адвокат, партнер «Платформи прав людини» Микола Гринишак.

У своїй відповіді адвокат називає Володимира Явдика «журналістом», виходячи з того, що він, за словами блогера, виконував редакційне завдання і має журналістське посвідчення редакції газети «Багнет нації».

«Дана стаття, виходячи з загального опису ситуації, мені видається найадекватнішим моментом захисту прав журналіста в такому випадку, з огляду на зафіксований факт насилля щодо нього, та нанесення йому тілесних ушкоджень, що передбачає саме стаття 345-1. Оскільки в цьому випадку це вже не кримінальний проступок, як у випадку з перешкоджанням законній діяльності журналіста, а конкретний злочин, відповідальність за який визначена конкретною статтею: стаття 345-1 містить санкцію за насильницькі дії, вчинені проти журналіста.

Адвокатам журналіста важливо звернути увагу, що дане кримінальне провадження має бути перелікваліфіковане або за частиною другою цієї статті (Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності), або за частиною третьою (Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї тяжкого тілесного ушкодження у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності).

На момент порушення кримінального провадження правоохоронні органи могли не мати всіх даних, зокрема, про тяжкість тілесних ушкоджень, які виявлені на тілі журналіста. Ступінь завданих травм є принципово важливим і підтверджується висновком судово-медичної експертизи, на яку журналіста мали направити правоохоронні органи. Якщо, за висновком судмедексперта, йдеться не про тяжкі тілесні ушкодження, порушення закону підпадає під частину другу статті 345-1, на яку має бути перекваліфіковане провадження за статтею 345-1. І на це має звертати увагу правоохоронних органів журналіст.

Частина друга передбачає обмеження волі строком на п'ять років або позбавлення волі на той самий строк. Як і в інших кримінальних провадженнях зі статтями, що регламентують діяльність журналіста, йому та адвокату доведеться доводити, що він має статус журналіста – тобто, в нього є посвідчення редакції; що він виконував на місці події саме законну журналістську роботу за завданням редакції або за власною ініціативою».

Нагадаємо, 18 серпня Володимир Явдик, виконуючи редакційне завдання друкованого видання «Багнет нації», вів пряму відеотрансляцію на фейсбуку, висвітлюючи роботу сесії Сколівської міської ради Стрийського району Львівської області. Після суперечки, що виникла, коли голова територіальної громади Микола Романишин почав заперечувати можливість проведення зйомки, на Явдика, за його словами, напали депутати. Зокрема, каже він, Василь Килинів притиснув цого до підлоги та завдавав побоїв «по спині й по голові. Пізніше Килинів ще раз побив Явдика – вже у присутності поліцейського, про що, як повідомив журналіст, було складено рапорт. Володимир Явдик вважає це помстою за свої відеоматеріали, в яких ідеться про вирубку лісу та використання земельних ресурсів.

Окрім того депутати відібрали телефон Володимира Явдика, на який він вів зйомки. На всі запитання про його робочий інструмент блогеру відповідають «він зник».

Як повідомив Володимир Явдик, після інциденту депутати самі викликали поліцію та повідомили про перешкоджання роботі міськради. Запит про те, чи було подано заяву, і які заходи проводяться в ході досудового розслідування за кримінальним провадженням щодо нападу на журналіста ми подали до Головного управління Національної поліції Львівської області.

Володимир Явдик веде блог на YouTube, в якому висвітлює випадки, що мають однаки порушення закону. При цьому він викликає на місце зйомки слідчу групу. Якщо поліція відмовляється фіксувати такі випадки, Володимир Явдик, подає скаргу слідчому Сколівському райсуду для внесення в ЄДРСР. З його ініціативи, каже Володимир Явдик, у Сколівському районі порушено кримінальні справи.

Роботу Явдика помітили журналісти. Зокрема, у 2021 до співпраці його запросила редакція друкованого видання «Багнет нації». За редакційним завданням Володимир Явдик і прийшов знімати сесію.

Під назвою «Багнет нації» ведуть діяльність сайт, громадська організація та друковане видання. Як розповів один із засновників ГО Сергій Філіпенко, команда сайту та громадської організації займаються дослідженням правосуб’єктності органів місцевого самоврядування та дяльності органів державної влади. Представники «Багнета нації» подають інформаційні запити, доводять порушення закону та добиваються порушення справ. «Багнет нації», каже його співзасновеник, не належить до жодних політичних партій чи рухів.

Газета «Багнет нації» не дублює контент сайту, але частково висвітлює правову діяльність. Володимир Явдик співпрацює саме з редакцією газети. «Це активна людина, у нас всі такі, – каже про блогера Сергій Філіпенко. – Зараз дуже складні часи, нам доводиться самостійно вивчати законодавство, ставати правозахисниками, блогерами, часом журналістами. Тому такі активні люди, як Володимир Явдик, для нас на вагу золота».

Інцидент також прокоментував голова Сколівської територіальної громади.

Фото: скріншот з фейсбук-трансляції Володимира Явдика

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2136
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду