Співзасновник шведської Amnesty залишає організацію через заяву із критикою ЗСУ

Співзасновник шведської Amnesty залишає організацію через заяву із критикою ЗСУ

10 Серпня 2022
1838
10 Серпня 2022
12:12

Співзасновник шведської Amnesty залишає організацію через заяву із критикою ЗСУ

1838
Пер Вестберг був членом Amnesty Sweden майже 60 років.
Співзасновник шведської Amnesty залишає організацію через заяву із критикою ЗСУ
Співзасновник шведської Amnesty залишає організацію через заяву із критикою ЗСУ

Співзасновник шведської Amnesty, письменник Пер Вестберг оголосив, що залишає організацію через доповідь Amnesty Internayional із критикою Збройних сил України. Про це повідомляє видання Svenska Dagbladet.

У скандальному звіті Amnesty International різко критикує Україну і стверджує, що країна нібито порушує міжнародне право і наражає на небезпеку мирних жителів.

«Я є членом [організації] вже майже 60 років. Через заяви Amnesty щодо війни в Україні я з важким серцем закінчую своє довгу і плідну працю», — заявив після цього Вестберг.

Пер Вестберг став співзасновником Amnesty Sweden разом із адвокатом Гансом Йораном Франком у 1964 році. Він також є членом комітету Нобелівської премії з літератури, а раніше був президентом Міжнародного ПЕН-клубу.

Раніше через доповідь звільнилась очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук. За її словами, команда українського офісу зробила все, аби доповідь не було опублікувано.

Нагадаємо, 4 серпня Amnesty International поширила доповідь, у якій стверджується, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.

У відповідь на це президент Володимир Зеленський заявив, що організація перекладає відповідальність з агресора на жертву.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Amnesty International бере участь у «кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискретизації української армії та зриву постачання озброєння від західних партнерів.

У відповідь на критику правозахисної організації Аньєс Калламар заявила, що Amnesty International «на боці всіх жертв», а її позиція «неупереджена».

Пізніше в Amnesty International сказали, що шкодують, що їхні заяви «завдали болю» в Україні, однак наполягають на тому, що викладені в звіті факти повністю відповідають позиції АІ. На думку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, вибачення виявились «не менш недолугі, ніж їхня причина».

Фото: dn.se

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1838
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду