detector.media
09.08.2022 08:12
Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»
Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»
«Нас такі вибачення категорично не влаштовують. Крім того, шкода вже завдана. Хто буде відповідати за неї?» – задається питанням міністр.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловився у фейсбуці щодо доповіді Amnesty International та сюжету CBS про Збройні сили України, які вийшли майже одночасно. За словами міністра, маніпуляції, використані в цих матеріалах, що нібито зброя «зникає» в Україні, а «росіяни, звісно, погані, але й українці не янголи», використовуються Росією для спроби зірвати постачання західної зброї.

«Росія робить на це максимальну ставку – десь власними руками та мережами ботів, десь через проплачені чи афілійовані ЗМІ, десь через філігранні проникнення в авторитетні іноземні медіа, десь просто допомагають корисні ідіоти», – написав Кулеба.

За його словами, перша хвиля подібної інформації була в травні-червні, а наразі росіяни «заходять на друге коло».

«Я не знаю, чи маніпулятивний звіт Amnesty і брехливий фільм CBS, які вийшли майже одночасно, пов’язані з російським урядом. Але я точно знаю, що обидві організації та автори цих бездоказових “шедеврів” завдали несправедливого і нічим не спровокованого інформаційного удару по Україні абсолютно синхронно з російською пропагандою. Внаслідок скандалу і під шаленим публічним тиском, Amnesty та CBS вибачилися. На жаль, вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина», – вважає очільник МЗС.

Так, в Amnesty заявили, що «ми позицію не змінюємо, але вибачте, якщо завдали вам страждань». CBS видалив фільм та пообіцяв його змінити. «Але примудрилися навіть у вибаченні напустити туману про постачання зброї», – зауважує Дмитро Кулеба.

«Нас такі вибачення категорично не влаштовують. Крім того, шкода вже завдана. Хто буде відповідати за неї? Від CBS чекаємо на внутрішнє розслідування та публічного з’ясування, хто допустив в ефір російську пропаганду та з якою метою. Від Amnesty чекаємо, що ця інституція приборкає свою гординю і вибачиться не лише за біль, завданий українцям, а й за зґвалтування правди і реальності цієі війни», – додав міністр.

За його словами, «ця брехня не досягає цілей», оскільки жоден партнер чи організація у спілкуванні з Україною не озвучували закидів, подібних до тих, що опублікували Amnesty та CBS.

Сюжет CBS вийшов 4 серпня. Головною його тезою є нібито непрозорий розподіл в Україні зброї, наданої західними партнерами. Офіційна позиція України у матеріалі не представлена. Сюжет викликав незгоду з боку представників української влади. 8 серпня CBS видалив відео та заявив, що оновить матеріали.

Також 4 серпня Amnesty International поширила доповідь, у якій стверджується, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.

У відповідь на це президент Володимир Зеленський заявив, що організація перекладає відповідальність з агресора на жертву.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Amnesty International бере участь у «кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискретизації української армії та зриву постачання озброєння від західних партнерів.

У відповідь на критику правозахисної організації Аньєс Калламар заявила, що Amnesty International «на боці всіх жертв», а її позиція «неупереджена».

Очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук звільнилася з організаціїЯк вона заявила, що представники українського офісу зробили все, щоб доповідь AI із звинуваченнями на адресу Збройних сил України оприлюднено не було.

Фото: polskieradio.pl

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY