У ВР зареєстрували законопроєкт про заборону імпорту книжок із Росії та Білорусі

У ВР зареєстрували законопроєкт про заборону імпорту книжок із Росії та Білорусі

14 Червня 2022
1506
14 Червня 2022
12:48

У ВР зареєстрували законопроєкт про заборону імпорту книжок із Росії та Білорусі

1506
Законопроєкт сприятиме зміцненню нацбезпеки, утвердженню і поширенню української мови, розвитку національних культурних індустрій, захистить сферу книговидання і книгорозповсюдження від впливів «русского міра».
У ВР зареєстрували законопроєкт про заборону імпорту книжок із Росії та Білорусі
У ВР зареєстрували законопроєкт про заборону імпорту книжок із Росії та Білорусі

13 червня 2022 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт закону № 7459 «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», ініціаторами якого стали кілька десятків народних депутатів.

Відповідно до пояснювальної записки, основна мета законопроєкту – заборона імпорту видавничої продукції з Росії, тимчасово окупованих нею територій України та з Білорусі, посилення законодавчих обмежень щодо ввезення і розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту, недопущення руйнівного впливу Росії на український книжковий ринок зсередини. Законопроєктом передбачено внести зміни до статті 281 закону України «Про видавничу справу», виклавши її в новій редакції; доповнити новими частинами статтю 26 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»; викласти в новій редакції пункт 154 додатку до закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Ці зміни передбачають заборону ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з Росії, Білорусі, тимчасово окупованих територій України. Раніше видані дозволи на ввезення і розповсюдження такої продукції скасовуються. Для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, запроваджується дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з Росії. Метою дозвільної процедури є контроль відповідності цих видань вимогам законодавства України, передусім – перевірка їхнього змісту на наявність антиукраїнської пропаганди. Забороняється випуск, ввезення, розповсюдження в Україні книжкових видань, що містять твори авторів-громадян Росії. Ця заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.

В Україні з 1 січня 2023 року книги видаватимуться і розповсюджуватимуться державною (українською) мовою, мовами корінних народів України і офіційними мовами Європейського Союзу. Книги іншими мовами можуть видаватися і розповсюджуватися, якщо вони видані мовою оригіналу. Перекладна література має видаватися і розповсюджуватися в перекладах на українську мову або будь-яку офіційну мову ЄС чи мову корінного народу України. Разом із цим зберігаються чинні норми законодавства про видання книг будь-якими мовами національних меншин України за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Також передбачено можливість видавати книги будь-якими мовами на замовлення органів влади в інтересах національної безпеки, відсічі російській агресії (без їх поширення в Україні через мережу книгорозповсюдження).

Відповідно до законопроєкту, вимоги частини першої та другої статті 26 закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» поширюватимуться на книги в електронній формі, зокрема в аудіофайлах.

Нагадаємо, органом виконавчої влади, що бере участь у забезпеченні формування та реалізації державної політики у видавничій сфері, є Держкомтелерадіо.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1506
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду