Україна пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з Росією

Україна пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з Росією

24 Березня 2022
1728
24 Березня 2022
16:21

Україна пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з Росією

1728
Україна пропонує позбавити Росію права участі в Міжнародних системах ISBN, ISMN та ISSN.
Україна пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з Росією
Україна пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з Росією

Державний комітет телебачення і радіомовлення пропонує міжнародним організаціям бібліографічної галузі відмовитися від співпраці з Росією.

Зокрема, Держкомтелерадіо підготував проекти листів до Виконавчого комітету Консорціуму УДК, Міжнародного агентства ISBN, Міжнародного агентства ISMN та Міжнародного центру ISSN з пропозицією долучитися до міжнародної коаліції з протидії злочинним діям путінського режиму проти демократичної України та всього цивілізованого світу й припинити будь-яку співпрацю з Росією у відповідних галузях.

Проєкти листів надіслані до Міністерства закордонних справ України, яке відповідно до своїх повноважень має звернутися до міжнародних організацій. 

Зокрема, пропонується позбавити Росію права участі в Міжнародній системі стандартної нумерації книг (ISBN), в Міжнародній системі стандартної нумерації нотних видань (ISMN), Міжнародній системі стандартної нумерації серіальних видань (ISSN). Також Україна пропонує виключити Всеросійський інститут науково-технічної інформації Російської академії наук як представника РФ із складу Консорціуму Універсальної десяткової класифікації та припинити будь-які комунікації з Росією у цій сфері. 

У листах наголошується, що повномасштабна війна, розв’язана РФ проти незалежної України, курс розвитку якої чітко спрямований на євроінтеграцію, ведеться проти мирного населення й має на меті знищення державності, її історичної пам’яті, мови та культури. 

«Сьогодні потерпає вітчизняна видавнича справа та пов’язані з нею суміжні галузі. Через війну практично заблоковано підготовку до випуску та виробництво книг, нотних і серіальних видань. Не працюють бібліотеки, призупинено навчальні процеси у вищій та середній школах та дослідження в наукових установах. Росія веде повномасштабну інформаційну війну проти України в міжнародному медіапросторі, намагаючись переконати весь демократичний світ у своїх «добрих намірах» щодо «визволення» України. Насправді ж своєю метою РФ ставить знищення України з політичної мапи світу».

У листах висловлюється подяка європейським країнам, США, Канаді, Австралії, Японії та іншим країнам світу за солідарну підтримку, всебічну допомогу, зокрема й у сфері інформаційної та культурної протидії агресорові. Сьогодні від культурної співпраці з Росією відмовилося більшість міжнародних культурно-інформаційних організацій.

Нагадаємо, що функції національних агентств ISBN та ISMN та Національного центру ISSN в Україні виконує державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова», яка перебуває у сфері управління Держкомтелерадіо.  

14 березня Держтелерадіо призупинило видачу дозволів на ввезення російських книжок, також було зупинено дію всіх раніше виданих дозволів.

Інформацію щодо 22216 виданих раніше дозволів комітет вилучив із Реєстру видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України, та інформаційно-телекомунікаційної системи митних органів. Відтепер підприємці та компанії не можуть ввозити в Україну російські книжки.

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко  повідомив, що для повної заборони ввезення російської видавничої продукції необхідно внести зміни до Закону України «Про видавничу справу» та низки підзаконних актів.

Фото: Katherine Hodgson/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду