У ВР зареєстрували законопроєкт, який дає Міноборони право заснувати газету

У ВР зареєстрували законопроєкт, який дає Міноборони право заснувати газету

14 Червня 2022
1656
14 Червня 2022
11:51

У ВР зареєстрували законопроєкт, який дає Міноборони право заснувати газету

1656
Народні депутати вважають, що Міністерство оборони України має право на створення друкованого засобу масової інформації не тільки під час війни.
У ВР зареєстрували законопроєкт, який дає Міноборони право заснувати газету
У ВР зареєстрували законопроєкт, який дає Міноборони право заснувати газету

Народна депутатка «Слуги народу» Мар’яна Безугла ініціювала законопроєкт №7439 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності друкованих засобів масової інформації».

Проєкт розроблено з метою проведення ефективної інформаційної політики, спрямованої на захист національних інтересів, суверенітету та територіальної цілісності України, боротьби з іноземною агресією, тероризмом, проявами сепаратизму та іншими викликами, які виникли внаслідок агресії Російської Федерації проти України.

Зокрема вносяться зміни до ст.8-1 закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні». Наразі у цій статті йдеться про те, що друкований засіб масової інформації, заснований Міністерством оборони України, може видаватися лише на час проведення антитерористичної операції. Тепер пропонується просто дозволити Міноборони мати таке друковане видання. Крім того, пропонується прибрати з цієї статті абзац «Протягом трьох місяців після закінчення антитерористичної операції, період якої визначено Законом України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", друкований засіб масової інформації, заснований Міністерством оборони України на час проведення антитерористичної операції, підлягає реформуванню відповідно до Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"».

Також відповідні зміни пропонується внести до закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Головне науково-експертне управління парламенту у своєму висновку зауважує, що Україна взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо реформування державних ЗМІ, тому ухвалила закон про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Проведення антитерористичної операції обумовили тимчасовий відступ від згаданих вище міжнародних зобов’язань України.

«Таким чином, запропонована концепція проєкту в частині надання Міністерству оборони України права на створення друкованого засобу масової інформації на постійній основі виглядає дискусійною, враховуючи зазначені положення законів України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" та "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні". Разом із тим, на нашу думку, вбачається конструктивним надати таке право Міністерству оборони України на час введення воєнного стану та певний період після його припинення або скасування», – йдеться у висновку.

Раніше про те, що Міністерство оборони ініціює розробку та ухвалення законопроєкту про заснування друкованого видання для військових, повідомляла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Нагадаємо, в Україні у 2016-2018 роках була проведена реформа щодо роздержавлення друкованих медіа. Органи влади та державні структури більше не можуть бути засновниками друкованих видань, за декількома винятками (до яких належать парламентська газета «Голос України» та урядова — «Урядовий кур’єр»). У грудні 2018 року припинила вихід газета «Народна армія» — друкований орган Міністерства оборони. Працівники газети здебільшого перейшли працювати до новоствореної агенції «АрміяInform».

Фото: Ганна Маляр/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду