Денісова вважає, що «спусковим гачком» для її звільнення стала критика закону про олігархів

Денісова вважає, що «спусковим гачком» для її звільнення стала критика закону про олігархів

9 Червня 2022
1299
9 Червня 2022
14:20

Денісова вважає, що «спусковим гачком» для її звільнення стала критика закону про олігархів

1299
Людмила Денісова: Моя позиція щодо законопроєкту викликала обурення, оскільки не збігалася з позицією високопосадовців.
Денісова вважає, що «спусковим гачком» для її звільнення стала критика закону про олігархів
Денісова вважає, що «спусковим гачком» для її звільнення стала критика закону про олігархів

Колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю «Бабелю» заявила, що «спусковим гачком» для її звільнення стала критика закону про олігархів, з якою вона виступила у 2021 році.

23 вересня 2021 року парламент ухвалив закон про олігархів. Перед його ухваленням Денісова стверджувала, що деякі положення законопроєкту викликають занепокоєння, не відповідають Конституції та можуть порушувати права і свободи людини.

«Моя позиція викликала обурення, оскільки не збігалася з позицією високопосадовців, які вважали, що треба зробити по-іншому (ухвалити законопроєкт). І тоді ж почалися дії, щоб прибрати мене з посади. Я думаю, що це повʼязано з високопосадовцями, зокрема з тими, які очолюють фракцію "Слуга народу"... Спусковим гачком (для звільнення. – ред.) уже було моє бачення закону про олігархів», – каже Денісова.

31 травня Верховна Рада підтримала звільнення Людмили Денісової з посади Уповноваженого з прав людини.  За відставку Денісової проголосували 234 народних депутати. Призначення нового омбудсмена Рада не розглядала. 

Денісова була призначена Уповноваженим Верховної Ради з прав людини 15 березня 2018 року. Згідно з законодавством, термін її повноважень мав становити 5 років.

Нардеп від «Слуги народу» Павло Фролов повідомив, що недовіру омбудсманці вирішили висловити відповідно до статті 12 закону про правовий режим воєнного стану.   

«Слуги народу» критикували Денісову за те, що вона не їздила в Білорусь і РФ, куди незаконно депортують українців, а проводила час «у теплих Європах». Також «слугам народу» була «незрозуміла концентрація медійної роботи омбудсмена на багаточисельних деталях "сексуальних злочинів, вчинених у неприродній спосіб", та "зґвалтуваннях дітей" на окупованих територіях, які вона не могла підтвердити доказами». 

Нагадаємо, що 25 травня низка медійниць і громадських організацій відкрито звернулись до Людмили Денісової із закликом скоригувати комунікацію про статеві злочини під час війни.

Денісову критикували за надмірну деталізацію у повідомленнях про факти сексуального насилля з боку росіян та публікацію шокових історій. Частина тих історій, які вже оприлюднила Денісова, стосувалася неповнолітніх. Її критикували й за інші порушення етики.

Сама ж Денісова стверджує, що такі жорсткі заяви мали спонукати світову спільноту захищати цивільне населення України. Також вона заявляла, що її звільнили незаконно, і вона буде оскаржувати це рішення Ради.

На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченка, Рада незаконно звільнила Денісову з посади Уповноваженого з прав людини. За словами Павліченка, серед п’яти озвучених підстав для звільнення Денісової, не було жодної, яка б дозволяла звільнити омбудсмана відповідно до процедури.

Фото: Людмила Денісова/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1299
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду