Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити

Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити

30 Травня 2022
1646
30 Травня 2022
19:49

Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити

1646
Вона назвала такі дії незаконними та розцінює їх як втручання влади в діяльність омбудсмана.
Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити
Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що після наради Володимира Зеленського ухвалено рішення про її звільнення. Також, за її словами, в Комітеті Верховної Ради з прав людини розпочався збір підписів для оголошення їй недовіри. Про це повідомляє сайт ZMINA з посиланням на підсумки брифінгу омбудсмана.

За словами Денісової, інформацію щодо наради та звільнення в особистій розмові з нею підтвердив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. «Після наради в президента ухвалили рішення про звільнення та просять народних депутатів підписати оголошення недовіри», – сказала уповноважена ВР з прав людини.

Людмила Денісова називає такі дії незаконними та розцінює їх як втручання влади в діяльність омбудсмана. Також уповноважена повідомила, що на неї «чинять політичний тиск через її доньку» (психологиню Олександру Квітко. – ДМ), яку «тричі викликали на допит».

Також уповноважена заявила, що спроба її звільнити не відповідає закону про омбудсмана та порушує низку статей Конституції України: «Усе це нагадує тоталітарні кроки».

Наразі невідомо, які є підстави для звільнення та скільки підписів для оголошення недовіри зібрано в комітеті. Після збору підписів рішення винесуть на розгляд ВР, зазначила Денісова.

Звільнити омбудсмана можуть на підставі закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».

Раніше, 24 лютого 2021 року, на розгляд парламенту виносили проєкт постанови, який передбачав перевірку можливих фактів порушення присяги, яких могла допустити у своїй роботі Денісова. Якщо такі факти підтвердять, її планували звільнити. 26 лютого стало відомо, що народні депутати не підтримали цю ідею.

Нагадаємо, 25 травня низка медійниць і громадських організацій  звернулися до Людмили Денісової із закликом скоригувати комунікацію про статеві злочини під час війни. Денісову критикують за надмірну деталізацію у повідомленнях про факти сексуального насилля з боку росіян та публікацію шокових історій. Частина тих історій, які вже оприлюднила уповноважена Верховної Ради з прав людини, стосується неповнолітніх. У зверненні йдеться й про інші порушення етики з боку омбудсмана: «сенсаційні матеріали, стигматизація, інсинуації та чорнуха».

Після цього звернення Людмила Денісова провела онлайн-зустріч із деякими з тих, хто ініціював звернення. «Обговорили особливості висвітлення інформаційних повідомлень про воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини геноциду та злочини агресії з боку російських військовослужбовців проти громадян України», — відзвітувала Денісова за підсумками зустрічі. Свою позицію щодо поширення інформації про статеві злочини уповноважена з прав людини публічно не коментувала.

Фото з фейсбук-сторінки Людмили Денісової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1646
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду