Голова Верховної Ради вніс кандидатуру нардепа Дмитра Лубінця на посаду омбудсмана

Голова Верховної Ради вніс кандидатуру нардепа Дмитра Лубінця на посаду омбудсмана

21 Червня 2022
1464
21 Червня 2022
09:00

Голова Верховної Ради вніс кандидатуру нардепа Дмитра Лубінця на посаду омбудсмана

1464
Лубінець є головою Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.
Голова Верховної Ради вніс кандидатуру нардепа Дмитра Лубінця на посаду омбудсмана
Голова Верховної Ради вніс кандидатуру нардепа Дмитра Лубінця на посаду омбудсмана

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що вніс кандидатуру народного депутата Дмитра Лубінця («За майбутнє») на посаду уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

«Відповідно до вимог законодавства, вніс пропозицію щодо кандидатури народного депутата України Лубінця Дмитра Валерійовича на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Вірю, що його досвід на посаді голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також його професійні та людські якості створять усі необхідні передумови для виконання в повному обсязі повноважень, покладених на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», – написав у фейсбуці Стефанчук.

Нагадаємо, 31 травня Верховна Рада підтримала звільнення Людмили Денісової з посади Уповноваженої з прав людини. За відставку Денісової проголосували 234 народних депутати. Призначення нового омбудсмана Рада не розглядала. 

Денісова була призначена Уповноваженою Верховної Ради з прав людини 15 березня 2018 року. Згідно із законодавством, термін її повноважень мав становити 5 років.

Нардеп від «Слуги народу» Павло Фролов повідомив, що недовіру омбудсманці вирішили висловити відповідно до статті 12 закону про правовий режим воєнного стану.   

«Слуги народу» критикували Денісову за те, що вона не їздила в Білорусь і Росію, куди незаконно депортують українців, а проводила час «у теплих Європах». Також «слугам народу» була «незрозуміла концентрація медійної роботи омбудсманки на багаточисельних деталях "сексуальних злочинів, вчинених у неприродній спосіб", та "зґвалтуваннях дітей" на окупованих територіях, які вона не могла підтвердити доказами». 

25 травня низка медійниць і громадських організацій відкрито звернулись до Людмили Денісової із закликом скоригувати комунікацію про статеві злочини під час війни.

Денісову критикували за надмірну деталізацію у повідомленнях про факти сексуального насилля з боку росіян та публікацію шокових історій. Частина тих історій, які вже оприлюднила Денісова, стосувалася неповнолітніх. Її критикували й за інші порушення етики.

Сама ж Денісова стверджує, що такі жорсткі заяви мали спонукати світову спільноту захищати цивільне населення України. Також вона заявляла, що її звільнили незаконно, і вона буде оскаржувати це рішення Ради.

На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченка, Рада незаконно звільнила Денісову з посади Уповноваженої з прав людини. За словами Павліченка, серед п’яти озвучених підстав для звільнення Денісової не було жодної, яка б дозволяла звільнити омбудсмана відповідно до процедури.

Фото: скріншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду