detector.media
30.05.2022 19:49
Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити
Людмила Денісова каже, що Верховна Рада планує її звільнити
Вона назвала такі дії незаконними та розцінює їх як втручання влади в діяльність омбудсмана.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що після наради Володимира Зеленського ухвалено рішення про її звільнення. Також, за її словами, в Комітеті Верховної Ради з прав людини розпочався збір підписів для оголошення їй недовіри. Про це повідомляє сайт ZMINA з посиланням на підсумки брифінгу омбудсмана.

За словами Денісової, інформацію щодо наради та звільнення в особистій розмові з нею підтвердив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. «Після наради в президента ухвалили рішення про звільнення та просять народних депутатів підписати оголошення недовіри», – сказала уповноважена ВР з прав людини.

Людмила Денісова називає такі дії незаконними та розцінює їх як втручання влади в діяльність омбудсмана. Також уповноважена повідомила, що на неї «чинять політичний тиск через її доньку» (психологиню Олександру Квітко. – ДМ), яку «тричі викликали на допит».

Також уповноважена заявила, що спроба її звільнити не відповідає закону про омбудсмана та порушує низку статей Конституції України: «Усе це нагадує тоталітарні кроки».

Наразі невідомо, які є підстави для звільнення та скільки підписів для оголошення недовіри зібрано в комітеті. Після збору підписів рішення винесуть на розгляд ВР, зазначила Денісова.

Звільнити омбудсмана можуть на підставі закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».

Раніше, 24 лютого 2021 року, на розгляд парламенту виносили проєкт постанови, який передбачав перевірку можливих фактів порушення присяги, яких могла допустити у своїй роботі Денісова. Якщо такі факти підтвердять, її планували звільнити. 26 лютого стало відомо, що народні депутати не підтримали цю ідею.

Нагадаємо, 25 травня низка медійниць і громадських організацій  звернулися до Людмили Денісової із закликом скоригувати комунікацію про статеві злочини під час війни. Денісову критикують за надмірну деталізацію у повідомленнях про факти сексуального насилля з боку росіян та публікацію шокових історій. Частина тих історій, які вже оприлюднила уповноважена Верховної Ради з прав людини, стосується неповнолітніх. У зверненні йдеться й про інші порушення етики з боку омбудсмана: «сенсаційні матеріали, стигматизація, інсинуації та чорнуха».

Після цього звернення Людмила Денісова провела онлайн-зустріч із деякими з тих, хто ініціював звернення. «Обговорили особливості висвітлення інформаційних повідомлень про воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини геноциду та злочини агресії з боку російських військовослужбовців проти громадян України», — відзвітувала Денісова за підсумками зустрічі. Свою позицію щодо поширення інформації про статеві злочини уповноважена з прав людини публічно не коментувала.

Фото з фейсбук-сторінки Людмили Денісової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY