Мухи, дихлофос і воїни інформаційного, але не того фронту

Мухи, дихлофос і воїни інформаційного, але не того фронту

5 Липня 2022
4029
5 Липня 2022
13:00

Мухи, дихлофос і воїни інформаційного, але не того фронту

4029
Бувальщина з життя, яка може бути корисною любителям «відкривати очі зомбованим росіянам», але чомусь в українському інфопросторі.
Мухи, дихлофос і воїни інформаційного, але не того фронту
Мухи, дихлофос і воїни інформаційного, але не того фронту

В одне з давноминулих літ були особливо надокучливі мухи. Я тоді жив у батька й готувався до іспитів, а мухи заповзялися зіпсувати мені життя. Вони прокидались на світанку, сідали на будь-яку відкриту поверхню тіла, лоскотали, а часом і кусалися. Мух у кімнаті було багато, вони юрмилися у безпечній зоні під стелею й робили бойові вильоти по черзі. Спати було неможливо, працювати також.

Десь за тиждень такого життя мій терпець урвався. Я пішов до крамниці й купив балончик дихлофосу. Зачинив вікна, аби жодна не втекла, й почав мститися.

Дихлофос виявився бридко смердючою, але ефективною штукою. Муха, обприскана в польоті, падала мертвою вмить. Якщо випустити струмінь аерозолю в бік мух, які кружляли під стелею, вони падали не відразу, за хвилину-дві. Фронт робіт був великий, я по черзі обходив кімнату за кімнатою й методично обприскував усе, що літало.

Невдовзі видимих мух у квартирі не стало, але в мене сильно розболілася голова. Батькові також почало паморочитись у голові й боліти серце. Овва! Винищуючи мух, я отруївся сам і отруїв ближнього свого.

Усе скінчилося добре: ми відчинили вікна і двері, провітрили хату, й невдовзі нам полегшало. Крилате воїнство в квартирі відновилося буквально до кінця дня. Сморід дихлофосу вивітрився за тиждень.

Це був корисний досвід, яким я хотів би поділитися з медійними і державними діячами, які зараз займаються «примушуванням росіян до прозріння», створюючи російськомовний контент, але чомусь поширюють його не там і не для тих людей, яких вони хочуть переагітувати. 

Творцям українського іномовлення, яке на словах адресоване росіянам і російськомовним людям за кордоном, а на ділі — українцям, які з певних причин обирають російську мову.

Телеканалам ICTV і СТБ, які транслюють у межах національного марафону «Єдині новини» російськомовні програми «Антизомби» і «Гражданская оборона», стилізовані під російську пропаганду. Іншим марафонцям, які включають у свої ефіри сюжети чомусь російською мовою про ситуацію в Росії (про це часто пише автор моніторингу «Єдиних новин» Ігор Куляс).

Медійникам, які невпинно тягнуть в український медіапростір «хороших росіян» і цікавляться в них, що вони думають про ситуацію в Україні чи світі. При цьому такі розмови майже ніколи не несуть українській аудиторії того єдиного цінного, що можуть дати російські експерти — ексклюзивних знань про ситуацію всередині Росії. Зазвичай це просто «мнєнія».

Іномовлення, адресоване росіянам і російськомовним неукраїнцям світу — прекрасна ідея. І не біда, якщо воно буде пропагандистським. Але найочевидніша його ознака: воно має бути розраховане саме на цю аудиторію, і тут річ далеко не лише в мові, а насамперед — у порядку денному, в інформаційних горизонтах.

Якщо перекласти газету «Красный север» із Вологди українською, вона не стане цікавою пересічному українцю й не переконає його підтримати Путіна. І якщо запросити туди спікерами «українців» Іллю Киву і Тетяну Монтян, ситуацію це не змінить. Чому ж тоді російськомовний варіант українського медіапродукту, де українців примушують переходити на російську, де запрошують в ефір персонажів, яких російська влада і більшість громадян вважає зрадниками, але порядок денний при цьому неприховано український, — має підійти мешканцю Вологди й у чомусь його переконати?

Коли ж російськомовний агітпроп поширюється на українську аудиторію, його побічним ефектом є русифікація, чи то пак, гальмування дерусифікації — процесу, який є життєво важливим, рятівним для України. Не кажучи вже, що продукт, стилізований під  російську пропаганду, але з протилежним змістом — те, що пропонують дивитись глядачам «Єдиних новин» ICTV і СТБ — просто ображає естетичні почуття адекватних людей.  Чи вважається, що зомбовані мешканці Вологди дивляться український марафон і мимоволі прозрівають, а мільйони українців, які при цьому надихаються пропагандистським дихлофосом — невелика біда?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4029
Читайте також
16.06.2022 10:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 371
07.05.2022 15:50
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
3 463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду