«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус

«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус

3 Квітня 2022
3158
3 Квітня 2022
09:01

«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус

3158
У місті, майже зруйнованому російськими військами, кіномитець раніше досліджував міфологію буття.
«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус
«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус

Литовський кінорежисер, відомий документаліст Мантас Кведаравічус загинув під обстрілом російських окупантів у Маріуполі. Цьому міcту він присвятив  документальну стрічку «Маріуполіс» (2016), в якому тема війни на Донбасі поєднувалася з темою мистецтва, архітектури, міфології.

Про загибель режисера повідомив документаліст, засновник АртДокФесту Віталій Манський, кінопродюсерка Анна Паленчук, литовські ЗМІ. 

«Наш друг, учасник "Артдокфесту", литовський документаліст Мантас Кведаравічюс, сьогодні був убитий у Маріуполі, з камерою в руках, на цій лайновій війні зла проти всього світу», – зазначив Віталій Манський. 

Литовська кінорежисерка і продюсерка Гедре Жицкіте згадує про кіномитця у своєму дописі: «Так жахливо і шокуюче... Литовський режисер-документаліст Мантас Кведаравічус загинув в Україні, де він документував цю божевільну криваву війну... Спочивай з миром, найдорожчий талановитий Мантас. Страшна втрата для кіноспільноти Литви та всього світу. Наші серця розбиті. Amžinąjį atilsį…».

За даними сайту 15min, цієї ночі в авто, в якому їхав режисер, потрапила ракета. Кведаравічуса терміново доправили до лікарні, проте врятувати його життя не вдалося. Йому було 45 років.

Як пише Žmonės.lt, кінорежисера було поранено під час руху з Маріуполя. 

За попередньою інформацією литовських ЗМІ, під час зйомок в Україні кінорежисер встиг потрапити до полону росіян, у нього була зламана рука.

Мантас Кведаравічус фільмував у гарячих точках. Одним із його навідоміших фільмів є документальна розповідь про Чечню часів Кадирова, «Барзах» (2011). Стрічка здобула відзнаку Берлінського кінофестивалю.

Також у документальному кіно Мантас Кведаравічюс обирав виразні мистецькі прийоми, експериментував із перформансом. Зокрема, ці рішення режисера роблять особливим експериментальний фільм «Стасіс» («Парфенон») (2019), який він знімав в Одесі, Стамбулі та Афінах. 

Як кінорежисер і як науковець досліджував історії зниклих безвісти та закатованих людей на Північному Кавказі. Займався вивченням стародавнії поселень на території Литви.

Мантас Кведаравічус – доктор філософії в галузі соціальної антропології Кембриджського eніверситету. Працював над дисертацією із досліджень тем болю. Викладав у США релігію, право та політичну теорію.

Магістр культурної антропології Оксфордського університету. Викладав в університеті Вільнюса.

Фото: сайт Delfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3158
Читайте також
12.04.2016 12:00
Олена Коркодим
для «Детектора медіа»
4 203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду