Журналісти AP провели 23 інтерв’ю, щоб встановити кількість загиблих у драмтеатрі Маріуполя

Журналісти AP провели 23 інтерв’ю, щоб встановити кількість загиблих у драмтеатрі Маріуполя

4 Травня 2022
1829
4 Травня 2022
19:15

Журналісти AP провели 23 інтерв’ю, щоб встановити кількість загиблих у драмтеатрі Маріуполя

1829
Під час бомбардування, за даними розслідування, росіяни вбили близько 600 цивільних.
Журналісти AP провели 23 інтерв’ю, щоб встановити кількість загиблих у драмтеатрі Маріуполя
Журналісти AP провели 23 інтерв’ю, щоб встановити кількість загиблих у драмтеатрі Маріуполя

Майже 600 людей могли загинути в Маріуполі 16 березня під час авіаудару по драмтеатру. Про це йдеться в розслідуванні Associated Press.

Авторами матеріалу є нью-йоркські журналісти Беатріс Дюпуй (Beatrice Dupuy) та Маршал Рітцел (Marshall Ritzel), а також Кара Анна (Cara Anna), яка зараз працює у Львові.

Дані AP вдвічі перевищують дані про загиблих, про які повідомлялося раніше. При цьому люди, які врятувалися після авіабомби, вважають, що жертв ще більше, ніж 600.

Для розслідування журналісти провели 23 інтерв’ю з людьми, які були очевидцями подій, проводили рятувальні роботи та надали інформацію про особливості приміщення театру. Для розслідування було створено план укриття у 3D.

За оцінками багатьох тих, хто вижив, під час авіаудару в приміщеннях драмтеатру перебували близько 1000 людей. Після вибуху, кажуть свідки, вцілілі та поранені виходили через два входи. Таких людей нарахували близько 200.

За свідченнями, які отримали кореспонденти AP, лише на польовій кухні драмтеатру загинуло щонайменше 100 людей. Інші кімнати та коридори були переповнені: одна людина на кожні 3 квадратні метри вільної площі.

Для міжнародної аудиторії розслідування AP важливе тим, що спростовує заяви Росії про те, що театр був нібито зруйнований українськими силами або слугував за українську військову базу. Українських військових всередині будівлі, як ідеться в матеріалі, не бачив жоден зі свідків трагедії.

Також матеріал AP є одним із доказів воєнних злочинів Росії для суду.

«Серед усіх жахів, які розгорнулися під час війни проти України, російське бомбардування Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі 16 березня виділяється як найбільш смертельний напад на мирне населення на сьогодні», – йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо, 16 березня під час одного із авіанальотув російські війська знищили драмтеатр у центрі Маріуполя. Бомба впала на приміщення, де перебувало близько тисячі цивільних громадян. При цьому біля драмтеатру були два великі написи «ДІТИ», які було видно навіть із супутника.

Точну кількість жертв встановити поки що неможливо. Спочатку розбір завалів ускладнювали обстріли російських окупантів. Зараз приміщення театру, як ідеться в матеріалі AP, доруйновує військова техніка.

18 березня влада міста повідомляла що, попередньо, загиблих не виявили.

25 березня Маріупольська міськрада, посилаючись на дані очевидців, повідомила, що внаслідок бомбардування драмтеатру загинули близько 300 людей.

23 квітня у мерії повідомили, що окупанти дістають із-під завалів театру тіла загиблих і вивозять до смт Мангуш, де скидають їх у 300-метрову братську могилу.

Скріношот з матеріалу АР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1829
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду