detector.media
03.04.2022 09:01
«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус
«Маріуполіс». Під час зйомок у Маріуполі загинув литовський кінорежисер Мантас Кведаравічус
У місті, майже зруйнованому російськими військами, кіномитець раніше досліджував міфологію буття.

Литовський кінорежисер, відомий документаліст Мантас Кведаравічус загинув під обстрілом російських окупантів у Маріуполі. Цьому міcту він присвятив  документальну стрічку «Маріуполіс» (2016), в якому тема війни на Донбасі поєднувалася з темою мистецтва, архітектури, міфології.

Про загибель режисера повідомив документаліст, засновник АртДокФесту Віталій Манський, кінопродюсерка Анна Паленчук, литовські ЗМІ. 

«Наш друг, учасник "Артдокфесту", литовський документаліст Мантас Кведаравічюс, сьогодні був убитий у Маріуполі, з камерою в руках, на цій лайновій війні зла проти всього світу», – зазначив Віталій Манський. 

Литовська кінорежисерка і продюсерка Гедре Жицкіте згадує про кіномитця у своєму дописі: «Так жахливо і шокуюче... Литовський режисер-документаліст Мантас Кведаравічус загинув в Україні, де він документував цю божевільну криваву війну... Спочивай з миром, найдорожчий талановитий Мантас. Страшна втрата для кіноспільноти Литви та всього світу. Наші серця розбиті. Amžinąjį atilsį…».

За даними сайту 15min, цієї ночі в авто, в якому їхав режисер, потрапила ракета. Кведаравічуса терміново доправили до лікарні, проте врятувати його життя не вдалося. Йому було 45 років.

Як пише Žmonės.lt, кінорежисера було поранено під час руху з Маріуполя. 

За попередньою інформацією литовських ЗМІ, під час зйомок в Україні кінорежисер встиг потрапити до полону росіян, у нього була зламана рука.

Мантас Кведаравічус фільмував у гарячих точках. Одним із його навідоміших фільмів є документальна розповідь про Чечню часів Кадирова, «Барзах» (2011). Стрічка здобула відзнаку Берлінського кінофестивалю.

Також у документальному кіно Мантас Кведаравічюс обирав виразні мистецькі прийоми, експериментував із перформансом. Зокрема, ці рішення режисера роблять особливим експериментальний фільм «Стасіс» («Парфенон») (2019), який він знімав в Одесі, Стамбулі та Афінах. 

Як кінорежисер і як науковець досліджував історії зниклих безвісти та закатованих людей на Північному Кавказі. Займався вивченням стародавнії поселень на території Литви.

Мантас Кведаравічус – доктор філософії в галузі соціальної антропології Кембриджського eніверситету. Працював над дисертацією із досліджень тем болю. Викладав у США релігію, право та політичну теорію.

Магістр культурної антропології Оксфордського університету. Викладав в університеті Вільнюса.

Фото: сайт Delfi

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY