Режисера Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові – «Проект»

Режисера Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові – «Проект»

14 Жовтня 2022
1051
14 Жовтня 2022
13:40

Режисера Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові – «Проект»

1051
На думку журналістів, версія з потраплянням режисера під обстріл була вигадана, щоб була змога вивезти його тіло на батьківщину через територію Росії.
Режисера Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові – «Проект»
Режисера Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові – «Проект»

Литовського режисера Мантаса Кведаравічуса умисно застрелили в Маріуполі російські військові. Такого висновку дійшли розслідувачі російського видання «Проект». Вони поговорили зі свідками того, як Кведаравічуса затримали росіяни та проросійські бойовики.

Як розповіли очевидиці, режисер намагався вивезти з Маріуполя трьох жінок, одна з них мала немовля. За словами однієї з жінок, вони разом із Мантасом намагалися пішки дістатися мікроавтобуса в сусідньому районі міста і випадково опинились біля будинку, де росіяни влаштували опорний штаб. Кведаравічуса і водія, що його супроводжував, затримали.

Після цього жінки сховалися в одній з квартир та кілька разів просили російських військових відпустити чоловіків. Зрештою відпустили тільки водія. Він розповів, що окупанти змусили їх роздягтись та шукали татуювання, сліди зброї чи бронежилету. У Кведаравічуса на спині знайшли синець – ймовірно, від сумки, яку він ніс. 

Росіяни так і не відпустили режисера, а жінки та водій дісталися мікроавтобуса де зустріли дружину Кведаравічуса – Ганну Білоброву. Вона рушила на пошуки чоловіка – і через шість днів знайшла його тіло з вогнепальними пораненнями на купі сміття недалеко від того місця, де його востаннє бачили живим.

Як кажуть розслідувачі, версія про те, що Кведаравічус загинув під обстрілом, нібито була навмисно вигадана, щоб його дружина змогла вивезти тіло на батьківщину через територію Росії.

Мешканці будинку, де розміщено штаб російських військових, розповіли «Проекту», що до вбивства може бути причетний проросійський бойовик з позивним «Паштет». Розслідувачі припускають, що це уродженець Донеччини Павло Мусієнко. Представники слідчих органів Литви розповіли, що Мусієнко «входить у поле зору слідства, його причетність до затримання Кведаравічуса встановлюється».

Розслідувачі «Проекту» зв'язались із Мусієнком в «Однокласниках», він заперечив, що воював у Маріуполі, та заявив що перебував на території Росії. Коли його попросили надати докази, він заблокував співрозмовника.

Мантас Кведаравічюс був убитий третього квітня в Маріуполі, де знімав бойові дії під час наступу російських загарбників. Цьому міcту він раніше присвятив документальну стрічку «Маріуполіс» (2016), в якому тема війни на Донбасі поєднувалася з темою мистецтва, архітектури, міфології.

Друзі та колеги Мантаса змонтували фільм, над яким він працював; його прем’єра відбулась на Каннському кінофестивалі. «Маріуполіс 2» здобув у Каннах відзнаку «Золоте око».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1051
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду