Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»

Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»

29 Травня 2022
2401
29 Травня 2022
12:51

Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»

2401
Образи та історії у фільмі «Маріуполіс 2» передають і трагедію, яку переживає місто під час війни з росіянами, і надію на майбутнє.
Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»
Фільм убитого в Маріуполі Мантаса Кведаравічуса здобув у Каннах відзнаку «Золоте око»

Документальний фільм «Маріуполіс 2» литовського режисера Мантаса Кведаравічуса здобув «Золоте око», спеціальну нагороду журі 75-го Каннського кінофестивалю. Це найвища нагорода Канн для документалістів.

Переможцем у номінації для документалістів назвали фільм індійського кінорежисера Шаунака Сена «Все, що дихає». Стрічка роповідає про порятунок чорних зміїв у Делі. Їх винищують люди, які самі втягнуті в міжрелігійну ворожнечу.

Аґнєшка Холланд, голова цьогорічного журі Каннського фестивалю, вручила нагороду творчій групі фільму «Маріуполіс 2» з такими словами:

«Наш спеціальний приз отримує фільм, який неможливо порівняти з жодним іншим на цьому конкурсі. Дуже радикальний, мужній, художній та екзистенційний вислів – «Маріуполіс 2». Режисер Мантас Кведаравічус – один із тисяч цивільних, яких убила російська армія з початку повномасштабного вторгнення».

Вручаючи нагороду, Аґнєшка Холланд оголосила хвилину мовчання, щоб вшанувати пам'ять всіх жертв війни Росії проти України.

У складі цьогорічного журі була й українська кінорежисерка Ірина Цілик.

«Цей фільм абсолютно неможливо ні з чим порівнювати, він гостро виділявся, ніби лежав на окремій полиці; бив під дих до чорноти в очах,поділилася на фейсбуці враженнями кінематографістка. – Литовський режисер Кведаравічус приїхав до Маріуполя в березні, знімав там цивільних, жив з ними, але зрештою потрапив у полон, його катували і вбили. Кохана Мантаса змогла вивезти з Маріуполя не лише тіло свого чоловіка, а й матеріали, які він там зняв. Друзі, колеги делікатно склали докупи відзняті кадри і зробили з цього фільм. Останній фільм Мантаса».

У 2016 році вийшов документальний фільм «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічуса. У цій картині литовський режисер розповідав про те, як живе місто під час війни, яку Росія розпочала проти України у 2014 році, коли анексувала Крим та окупувала частину Луганської та Донецької областей. Свій наступний проєкт, фільм «Маріуполіс 2», Кведаравічус хотів також присвятити Маріуполю і при цьому залишитися «якомога далі від пропаганди ЗМІ та політиків».

У Маріуполі литовському документалісту вдалося відзняти матеріал для кіно. «З величезною силою та чутливістю «Маріуполіс 2» зображає життя, що триває серед бомбардувань, і відкриває образи, які передають і трагедію, і надію», – зазначає творча група фільму.

Про покази фільму «Маріуполіс 2» оргкомітет Каннського кінофестивалю зробив спеціальну розсилку.

Нагадаємо, кінорежисер Мантас Кведаравічус загинув на початку квітня у Маріуполі. Монтаж фільму реалізувала наречена кінорежисера Ганна Білоброва разом із редакторкою Дунею Сичовою, яка співпрацювала раніше із Кведаравічюсом.

Нещодавно в інтерв'ю російському бюро «Радіо Свобода» Ганна Білоброва розповіла подробиці загибелі Мантаса Кведаравічуса. 

За її словами, кінорежисера, імовірно, затримали разом з іншими людьми, коли він хотів фотографувати місто. Він мав при собі лише телефон, який потім викинув. Росіяни відпустили заарештованих, а кінорежисера затримали довше через те, що виявили у нього литовський паспорт. 

Після розстрілу тіло кінорежисера кинули на вулиці. Пізніше криміналісти виявили «багато куль навиліт», розповіла Ганна Білоброва.

Фото з фейсбук-сторінки Ірини Цілик

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду