ЮНЕСКО закликає росіян припинити руйнування культурних цінностей в Україні

ЮНЕСКО закликає росіян припинити руйнування культурних цінностей в Україні

19 Березня 2022
1550
19 Березня 2022
15:45

ЮНЕСКО закликає росіян припинити руйнування культурних цінностей в Україні

1550
Комітет ухвалив рішення про надання Україні невідкладної підтримки, зокрема, фінансової, та висловив готовність надати статус посиленого захисту.
ЮНЕСКО закликає росіян припинити руйнування культурних цінностей в Україні
ЮНЕСКО закликає росіян припинити руйнування культурних цінностей в Україні

18 березня Комітет з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО ухвалив декларацію щодо війни в Україні. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Згідно із текстом документу, Росія повинна припинити будь-які форми пограбування, незаконного привласнення та вандалізму, спрямовані проти культурних цінностей, а також країна-агресор має утримуватися від реквізиції рухомих культурних цінностей, що знаходяться в Україні.

ЮНЕСКО також закликає РФ дотримуватися зобов’язань відповідно до Гаазької конвенції 1954 року та ратифікувати Другий протокол до неї. Декларація пропонує Україні у тісній координації з ЮНЕСКО якнайшвидше позначити ключові об’єкти культурної спадщини захисною емблемою Гаазької конвенції 1954 року (із зображенням Блакитного щита).

Згідно із документом, Комітет запрошує всі держави, що мають членство у ЮНЕСКО, та відповідні експертні організації з питань культурної спадщини надавати Україні на її прохання будь-яку підтримку чи поради щодо захисту та охорони своєї культурної спадщини.

ЮНЕСКО ухвалила рішення про надання Україні невідкладної підтримки, зокрема, фінансової, та висловила готовність надати статус посиленого захисту (enhanced protection) ключовим об’єктам культурної спадщини відповідно до положень Гаазької конвенції 1954 року та протоколів до неї.

Нагадаємо,у Міністерстві культури та інформаційної політики оголосили збір інформації про руйнування об’єктів культурної спадщини, вчинених російськими окупаційними військами на території України. 

Свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України запрошують надсилати фото- або відеодокази до Міністерства культури та інформаційної політики через цей ресурс.

Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі міністерства. Надані верифіковані матеріали можуть бути передані Міжнародному кримінальному суді в Гаазі для проведення слідчих дій.

Фото: сайт ЮНЕСКО

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1550
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду