«Немає причин для хаотичних дій»: Зеленський звернувся до українців після визнання Росією незалежності окупованих районів Донбасу

«Немає причин для хаотичних дій»: Зеленський звернувся до українців після визнання Росією незалежності окупованих районів Донбасу

22 Лютого 2022
11084
22 Лютого 2022
08:09

«Немає причин для хаотичних дій»: Зеленський звернувся до українців після визнання Росією незалежності окупованих районів Донбасу

11084
У своїй промові глава держави наголосив, що Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Також Зеленський зазначив, що це може означати односторонній вихід Росії з мінських домовленостей.
«Немає причин для хаотичних дій»: Зеленський звернувся до українців після визнання Росією незалежності окупованих районів Донбасу
«Немає причин для хаотичних дій»: Зеленський звернувся до українців після визнання Росією незалежності окупованих районів Донбасу

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців після того, як Росія оголосила про визнання «незалежності» окупованих територій Донбасу.

У своїй промові глава держави наголосив, що Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Також він зазначив, що це може означати односторонній вихід Росії з мінських домовленостей:

«За мною Україна в її міжнародно визнаних кордонах. І вони залишаться такими попри все, попри будь-які заяви та дії Російської Федерації. Так само, як і ми залишаємось спокійними і впевненими в собі. За це я хочу подякувати всім вам, нашим громадянам. Ви вкотре доводите, Україна – розумна і сильна нація. І попри все зберігає холодну голову, реагує спокійно, виважено, по-дорослому. Ми давно до всього готові. Але причин для вашої безсонної ночі немає.

Сьогодні ввечері ми провели засідання РНБО. Україна однозначно кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Вся політична відповідальність у зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на керівництво РФ. Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках «нормандії». Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати.

Сьогоднішнім та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка вісім років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона про це заявляє.

Я обговорив ситуацію з президентом Франції Макроном, канцлером Німеччини Шольцом, президентом США Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Джонсоном, а також говорив з президентом Європейської ради Мішелем. Ще планую говорити з президентом Туреччини Ердоганом.

Що буде відбуватися далі?

Ми хочемо миру та ми послідовні у своїх діях. Сьогодні МЗС України направило державам-членам Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Я ініціював скликання засідання Ради безпеки ООН, проведення спеціального засідання ОБСЄ. Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації. Також ініційовано екстрене скликання самміту нормандської четвірки. Від наших партнерів ми очікуємо чітких та дієвих кроків підтримки. Дуже важливо побачити зараз, хто наш друг і партнер, а хто продовжить лякати Росію словами.

Ми віддані політико-дипломатичному врегулюванню і не піддаємось на будь-які провокації. Наші кордони надійно захищені. Створено систему територіальної оборони. Наші партнери нас підтримують. Відповідно до ст. 51 статуту ООН Україна залишає за собою право на індивідуальну та колективну самооборону.

Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора. За нами правда. Правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Як тільки ми побачимо зміну ситуації, як тільки ми побачимо зростання ризиків – ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так і було надалі. Ми віддані мирному і дипломатичному шляху і будемо йти тільки ним.

Ми на своїй землі. Ми нічого і нікого не боїмось. Ми нічого і нікому не винні. Ми нічого і нікому не віддамо. І ми в цьому впевнені, бо зараз не лютий 2014-го, а лютий 2022-го. Інша країна, інша армія, одна мета – це мир в Україні».

21 лютого президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання «незалежності» окупованих територій Донбасу.

Також він доручив Міноборони РФ офіційно ввести війська до окупованих територій Донбасу для «підтримання миру».

Україна порушила кримінальну справу через визнання Росією «незалежності» окупованих територій.

Фото: скріншот з відео / Офіс президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11084
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
791 дн. тому
З того, що сталося, зловтішаються два стада виродків: вата і порохоботи. Яким чим гірше, тим краще, аби Порошенка повернути. Забули вже про вихід Гіркіна зі Славянська, про "вигідні" Мінські і улещування Петром ВВХ. А винуватите зелених за вказівкою зі штабу, хоча самі знаєте, як все було. Худоба!
Киев
791 дн. тому
8 Лет идёт реалити-шоу, клоуны меняются, но сценарий всё тот же!
Миколай
791 дн. тому
колаборант зелений, шо б ти здох зермак пуйловський
Василь
791 дн. тому
Вова, Вова...просрав ти зовнішню політику за свої 3 роки каденції, а тепер для усього українського народу це боком вилазить. Краще ж було боротися з вітряними млинами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду