Три українські фільми беруть участь у 72-му «Берлінале»

Три українські фільми беруть участь у 72-му «Берлінале»

14 Лютого 2022
1557
14 Лютого 2022
19:00

Три українські фільми беруть участь у 72-му «Берлінале»

1557
Минулий фестиваль був вдалим для України. Фільм української режисерки Катерини Горностай «Стоп-Земля» переміг у конкурсній програмі Generation 14plus.
Три українські фільми беруть участь у 72-му «Берлінале»
Три українські фільми беруть участь у 72-му «Берлінале»

72 Берлінський міжнародний кінофестиваль не відбудеться без українського кіно. У конкурсних програмах змагаються стрічки «Терикони» та «Клондайк». На Co-Production Market представлять кінопроєкт фільму Нарімана Алієва Ortalan. До державної підтримки цих трьох кінопроєктів долучилася Україна, повідомляється на фейсбук-сторінці Держкіно.

14 лютого в Берліні відбудеться європейська прем’єра фільму «Клондайк». Він представлений в конкурсній секції Panorama.

Картина режисерки Марини Ер Горбач розповідає історію місцевої родини, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Жінка очікує на першу дитину і відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування.

Стрічка Марини Ер Горбач «Клондайк» стала найкращою режисерською роботою міжнародної програми, World Cinema Dramatic Competition, кінофестивалю «Санденс».

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина («Погані дороги»), Сергій Шадрін («Чорний ворон») і Олег Щербина («Черкаси»). Оператором та співпродюсером картини виступив Святослав Булаковський (кінокомпанія Kedr Film). Картину створено у копродукції України та Туреччини.

15 лютого в Берліні відбудеться світова прем'єра стрічки режисера Тараса Томенка «Терикони». Фільм змагатиметься у конкурсній програмі Generation Kplus. Також його номіновано на Berlinale Documentary Award.

«"Терикони" – це історія про дітей, котрі бачать війну не по телевізору і про дитинство, котре продовжується, попри війну, – йдеться в описі фільму. – Терикони – місце, де відбувається дія, і водночас образ «відпрацьованих» і полишених людських життів. Історія дітей, які постраждали від обстрілів, які втратили батьків та близьких, але продовжують жити та любити там, де для інших життя полишило надію».

Режисер фільму – Тарас Томенко, оператор – Михайло Любарський, режисер монтажу – Віктор Маляренко. Виробництво здійснено «ІнсайтМедіа» за підтримки Держкіно.

Стрічка Нарімана Алієва Ortalan представляє Україну на Berlinale Co-Production Market, що цього року проходить онлайн, з 12 до 16 лютого.

Це історична драма про депортацію кримськотатарського народу. Події фільму відбуваються в Криму у травні 1944 року. Юнак Ісмаїл, повернувшись з гір, зустрічає своє село спорожнілим. Розгублений, він вирушає на пошуки рідних та відповідей.

Режисер та автор сценарію – Наріман Алієв, продюсери – Володимир Яценко та Анна Соболевська (кінопродакшен ForeFilms).

Нагадаємо, цього року фестиваль триватиме на чотири дні довше, до 20 лютого. Кінопрем’єри влаштують у глядацьких залах, а Європейський кіноринок проведуть в онлайн-форматі. Особливий акцент оргкомітет робить на дотриманні обмежень і правил гігієни через пандемію Covid-19. Також буде впроваджено правило 2G-plus, що передбачає підтвердження вакцинації і наявність негативного тесту накоронавірус.

Фото: з фейсбук-сторінки Держкіно

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1557
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду