В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)

В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)

28 Грудня 2021
1522
28 Грудня 2021
19:12

В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)

1522
Прокурор вважає, що «Меморіал» «створює брехливий образ СРСР як терористичної держави».
В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)
В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)

Верховний суд Росії ліквідував міжнародну громадську організацію «Міжнародний Меморіал» за запитом Генеральної прокуратури РФ. Про це пише російська «Медіазона».

Прокурор, вимагаючи ліквідувати «Меморіал», аргументував це тим, що організація «створює брехливий образ СРСР як терористичної держави». Його колега додав, що організація «діє з грубим порушенням правил». 

Мається на увазі, що «Меморіал», мовляв, неправильно маркував або зовсім не маркував себе плашкою «іноземного агента», у списки яких організацію внесли у 2016 році. Через відсутність маркування на «Меморіал» накладали штрафи у мільйони рублів. Правозахисники вважають, що ця справа політична. 

Під час засідання біля суду зібрались небайдужі та активісти, кількох людей затримали. 

Нагадаємо, що ще 6 листопада Генеральна прокуратура Росії вимагала ліквідувати організацію за «неправильне маркування».

11 листопада вже Московська прокуратура РФ затребувала ліквідувати й правозахисний центр «Меморіал». Відомство знайшло в їхній діяльності та публікаціях ознаки виправдання тероризму. Основна діяльність «Меморіалу» – вести списки політично ув’язнених.

Імовірно ідеться про внесення у списки переслідуваних зокрема кримських татар з групи «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», учасників рухів «Таблігі Джамаат», «Ат-Такфір Валь Хіджра», а також членів екстремістських в Росії організацій «Артпідготовка» та «Свідки Єгови».

Фото: «Медіазона»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1522
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду