detector.media
28.12.2021 19:12
В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)
В Росії ліквідували «Міжнародний Меморіал» (ФОТО)
Прокурор вважає, що «Меморіал» «створює брехливий образ СРСР як терористичної держави».

Верховний суд Росії ліквідував міжнародну громадську організацію «Міжнародний Меморіал» за запитом Генеральної прокуратури РФ. Про це пише російська «Медіазона».

Прокурор, вимагаючи ліквідувати «Меморіал», аргументував це тим, що організація «створює брехливий образ СРСР як терористичної держави». Його колега додав, що організація «діє з грубим порушенням правил». 

Мається на увазі, що «Меморіал», мовляв, неправильно маркував або зовсім не маркував себе плашкою «іноземного агента», у списки яких організацію внесли у 2016 році. Через відсутність маркування на «Меморіал» накладали штрафи у мільйони рублів. Правозахисники вважають, що ця справа політична. 

Під час засідання біля суду зібрались небайдужі та активісти, кількох людей затримали. 

Нагадаємо, що ще 6 листопада Генеральна прокуратура Росії вимагала ліквідувати організацію за «неправильне маркування».

11 листопада вже Московська прокуратура РФ затребувала ліквідувати й правозахисний центр «Меморіал». Відомство знайшло в їхній діяльності та публікаціях ознаки виправдання тероризму. Основна діяльність «Меморіалу» – вести списки політично ув’язнених.

Імовірно ідеться про внесення у списки переслідуваних зокрема кримських татар з групи «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», учасників рухів «Таблігі Джамаат», «Ат-Такфір Валь Хіджра», а також членів екстремістських в Росії організацій «Артпідготовка» та «Свідки Єгови».

Фото: «Медіазона»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY