Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення – The New York Times

Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення – The New York Times

25 Грудня 2021
2131
25 Грудня 2021
11:15

Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення – The New York Times

2131
Адміністрація Байдена вважає, що знання про пересування російських військ в режимі реального часу вкрай важливе для України.
Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення – The New York Times
Пентагон може надавати Україні розвіддані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення – The New York Times

У Пентагоні працюють над ідеєю надавати Україні розвідувальні дані в режимі реального часу у випадку російського вторгнення. Про це пише The New York Times з посиланням на анонімні джерела, обізнані з планами адміністрації Джо Байдена

В матеріалі йдеться, що в США припускають, що це викличе негативну реакцію Росії. Але адміністрація Байдена прагне підтримати територіальну цілісність України з огляду на 100 тисяч російських військових, зосереджених біля українського кордону. 

Нещодавно американські чиновники відвідали Україну, щоб оцінити потреби у протиповітряній обороні. Обговорюється перенаправлення військової техніки для українських військових сил. США та Велика Британія направили кількох експертів для підтримки оборони на випадок, якщо Росія завдасть кіберудар по Україні заздалегідь або замість наземного вторгнення.

Але пропозиція Пентагону щодо «дієвої» розвідки потенційно більш значуща, сказали два американські чиновники. Інформація включатиме зображення із підтвердженням, чи перетинали російські війська український кордон. Така інформація, якщо її вчасно поширити, дасть змогу українським військовим відбити атаку.

Американські спецслужби надають Києву доступ до більшої кількості матеріалів, ніж до початку нарощування російських військових біля кордону, сказав представник, поінформований про дії адміністрації. 

«Основне, що ми можемо зробити, – це оперативна розвідка в реальному часі, яка повідомить: "росіяни переходять через берму". Ми їх [Україну – ДМ] повідомляємо про це і вони тоді можуть націлитися на росіян», – сказала ексзаступниця помічника міністра оборони Росії, України та Євразії в адміністрації Обами Евелін Фаркас.

Вона сказала, що «ми нервували через це в минулому». Також американські чиновники сказали про потенційний мінус такого підходу: отримана інформація може спровокувати Україну завдати удару першою – сценарій, який, на думку західних чиновників, намагався продати Путін російській громадськості.

Читайте також: 

7 грудня 2021 року на тлі скупчення російських військ біля кордонів України відбулись переговори між президентом США Джо Байденом та президентом Росії Володимиром Путіним.

Путін заявив Байдену, що НАТО робить «небезпечні спроби освоєння» України, вступ Києва до Альянсу стане для Росії «червоною лінією». У Білому домі повідомили, що Байден відмовився йти на поступки Путіну щодо перспективи членства України в НАТО.

Також США заявили, що не прийматимуть будь-які спроби Росії провести «червоні лінії» для розширення НАТО. 

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

10 листопада президент Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України. Де-факто президент визнав стягування російських військ до кордонів України.

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив думку, що рішення про вторгнення російських військ до України лежить у Кремлі «на столі». Однак зараз немає свідчень, що воно остаточно ухвалене Москвою.

Фото: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2131
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду