Бурба звільнився з ЗСУ. Перший рапорт він написав ще у вересні

Бурба звільнився з ЗСУ. Перший рапорт він написав ще у вересні

16 Грудня 2021
1676
16 Грудня 2021
19:52

Бурба звільнився з ЗСУ. Перший рапорт він написав ще у вересні

1676
Перший рапорт не підписав ексміністр оборони Андрій Таран, другий рапорт підписав Олексій Резніков.
Бурба звільнився з ЗСУ. Перший рапорт він написав ще у вересні
Бурба звільнився з ЗСУ. Перший рапорт він написав ще у вересні

Колишній очільник Головного управління розвідки Василь Бурба звільнися із Збройних сил України. Про це пише LIGA.net.

Бурба розповів, що перший рапорт він написав ще у вересні, коли міністром оборони був Андрій Таран. Той тоді відмовився його підписувати. Бурба каже, що, за його «неперевіреними оперативними даними», рапорт тоді не підписали, щоб мати на нього вплив.

На той час, нагадав він, мало відбутися засідання тимчасової слідчої комісії парламенту у справі про зрив спецоперації із затримання «вагнерівців», на якому планували заслухати його показання. Але засідання перенесли нібито через відсутність кворуму.

«Тобто вони перенесли, я так думаю, тому що просто не хотіли слухати. І в цей час мене набрав міністр оборони (Таран – ДМ) і сказав, щоб я прийшов до нього в кабінет. Під час розмови я не погодився з його позицією щодо моєї участі у ТСК. Я написав рапорт на звільнення. У зв'язку з тим, що міністра було звільнено, я написав новий рапорт, і станом на вчора його міністр (Резніков – ДМ) задовольнив, наказ підписано», – сказав Бурба.

15 грудня повторний рапорт про його звільнення підписав міністр оборони Олексій Резніков, сказав Бурба. 

Резніков повідомив, що провів розмову з Бурбою і підписав його рапорт до свого відрядження до Швеції. Згідно з сайтом Міноборони, відрядження міністра до Швеції розпочалося 13 грудня. Також Бурба не пояснив, чому він написав новий рапорт. 

Нагадаємо, що Василь Бурба стверджує, що активну фазу операції із захоплення «вагнерівців» було перенесено за вказівкою президента Володимира Зеленського. За словами Бурби, вказівку розвідникам передав Андрій Єрмак.

Однак Єрмак заперечив, що давав якісь вказівки Бурбі. За словами голови ОП, це була «операція не українських спецслужб». 

Зауважимо, що Бурба був звільнений з посади 5 серпня 2020 року.

17 листопада 2021 року Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

У розслідуванні йдеться, що про відтермінування спецоперації керівника ГУР Василя Бурбу та заступника голови СБУ Руслана Баранецького попросив Андрій Єрмак. Bellingcat не вказував, чи це було прохання особисто Єрмака, чи голова ОП передав розвідникам вказівку президента. 

У розслідуванні Bellingcat немає згадок про залученість до спецоперації спецслужб інших країн. Згідно з його текстом, операцію реалізовували виключно ГУР Міноборони та СБУ. Також у матеріалі Bellingcat немає жодних згадок про нібито «злив» росіянам інформації про плани провести спецоперацію, про що раніше писали окремі журналісти.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1676
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду