#ТиЖмать і «Знайте своє місце, жінко». Чим за останній рік по-сексистськи відзначилися ЗМІ?

#ТиЖмать і «Знайте своє місце, жінко». Чим за останній рік по-сексистськи відзначилися ЗМІ?

2 Грудня 2021
3517
2 Грудня 2021
11:00

#ТиЖмать і «Знайте своє місце, жінко». Чим за останній рік по-сексистськи відзначилися ЗМІ?

3517
Хто і за що у 2021-му році отримає відзнаку Антипремії «Це яйце!», яка вручається за сексизм політикам та медіа.
#ТиЖмать і «Знайте своє місце, жінко». Чим за останній рік по-сексистськи відзначилися ЗМІ?
#ТиЖмать і «Знайте своє місце, жінко». Чим за останній рік по-сексистськи відзначилися ЗМІ?

У 2021 році сексизму не поменшало в політиці та медіа, тож в Україні втретє вручать Антипремію «Це яйце!». Кому і за що — розкажуть ініціаторки Антипремії на пресконференції, яка відбудеться 7 грудня о 13:30 в агентстві «УКРІНФОРМ».

Спікер(к)и заходу:

  • Єлизавета Кузьменко, голова ГО «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики.

  • Анастасія Багаліка, координаторка з гендерних питань проєкту «Кампанія проти сексизму в медіа та політиці "Повага"» та платформа «Жінки - це 50% успіху України».

  • Тамара Марценюк, к.соц.н., доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) 

  • Гала Скляревська, редакторка «Детектора медіа».

  • Яна Машкова, медіаналітикиня Інституту масової інформації (ІМІ).

  • Ірина Тишко, голова Громадського альянсу «Політична дія жінок».

  • Тимур Левчук, правозахисник

Модераторка заходу — Ірина Виртосу, журналістка, Центр прав людини ZMINA.

Список номінантів антипремії

Цього року на Антипремію подали 41 заявку, з яких оргкомітет сформував короткий список претендентів та претенденток на «перемогу».

У номінацію «Сексистський матеріал» потрапили матеріали або сюжети, що містять сексистські висловлювання та були оприлюднені на ТБ, у друкованому чи онлайн ЗМІ або на радіо. 

  • Інтернет-видання «Коментарі» за статтю «Коментарі» запускають опитування «Найсексуальніші народні депутати України (жінки) — ТОП-25»,

  • Інтернет-видання «Хвиля» та автор Всеволод Непогодін за статтю «Украинская женщина как убийца семьи», в якій дискримінуються жінки, культивуються негативні гендерні стереотипи, містяться прямі образи, сексизм і ненормативна лексика.

  • Інтернет-видання «Радіотрек» та Максим Розенко за матеріал «Зґвалтував!? «Молодий красень-хореограф, за яким упадали зграї учениць», в якому відповідальність переноситься з кривдника на неповнолітню потерпілу від зґвалтування.

  • Телеканал «Україна» та авторка Олександра Красновська за статтю «Чоловіки на шоу «Я везу тобі красу» розповіли, як реагують на великі груди». Також у тексті йдеться і про те, як мають одягатися жінки (до прикладу, на перше побачення не треба вдягатися вульгарно тощо).

  • «Події Закарпаття» та автор Василь Сочка за статтю «Закарпатські ліси отримали нового красуню-керівника», у заголовку якої йде об’єктивізація жінки та применшення її якості як фахівчині.

  • Спецпроєкт телеканалу «1+1» «Код доступу» та ведуча Людмила Бадалян. У проєкті представлені матеріали, які містять гендерні упередження як щодо чоловіків, так і щодо жінок. До прикладу, психологи-експерти вчать, що жінки мають бігати довкола чоловіків, догоджати їм. У проєкті запевняють, що неодружені чоловіки — це жахливо, знецінюються особистий досвід залучених героїв матеріалу, жінок подають як мисливиць, які мають «упіймати в тенета» холостяків тощо.

У номінації «Сексистське висловлювання» представлені матеріали за сексизм від публічних осіб (чиновники, політики, лідери думок та інше), трансльовані в медіа чи соцмережах.

  • Народний депутат Ілля Кива за його сексистські висловлювання на адресу журналісток у кулуарах Верховної Ради 29 квітня 2021 року: одній він заявив, що є сексистом, а іншій порадив записатися до фан-клубу його статевого органу. Відео спілкування журналісток із народним обранцем опублікували в Telegram-каналі PavlovskyNews. Так, журналістці проєкту «Соромно» Ілля Кива відмовив у коментарі зі словами «Вас не вчили спілкуватися з чоловіками – з глибокою повагою?», «Ви – дівчина, я – чоловік. Ви ж пам’ятаєте, що я сексист? Знайте своє місце, жінко». 

  • Народний депутат Сергій Рудик, який 28 січня 2021 року у парламенті так прокоментував виступ народної депутатки від «Слуги народу» Мар’яни Безуглої про законопроєкт щодо реформи СБУ: «Мене дивує, як і кожного в цьому залі, як дівчинка, якій 32 роки, яка працювала в системі охорони здоров’я, та ні дня, сподіваюсь, не працювала у цій структурі, закликає нас проголосувати за один з дуже важливих документів, які можуть багато чого змінити». 

  • Секретар Коростишівської міської ради на Житомирщині Юрій Сарапійчук за образливі висловлювання щодо депутатки Юлії Юзефович: «Дебілка, ідіотка, не людина… Пішла вон, у тебе висохлі мозгі… Ти скандалістка, інтригантка… Але я вас поважаю як жінку». 

  • Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, який «рекламував» свій регіон під час виступу на форумі «Україна 30». На слайд про запрошення інвесторів у презентації додав фото жінки у топі та шортах. А на інший слайд — сідниці дівчини. Він сказав це під час обговорення курортів регіону, в які обласна влада пропонує інвестувати: «Ми пропонуємо, щоб ви інвестували в додаткові об’єкти, будь-які, ми забезпечимо повністю… Взагалі, у нас найкрасивіші дівчата у всій Україні. Це я буду відстоювати». 

До спеціальної антипремії «Моралізатор року» увійшли повідомлення в ЗМІ про недбале виховання дітей з боку матерів, обвинувачення та присоромлення жінки, що вона «недостатньо справжня».

  • Пресслужба Херсонської поліції, яка повідомила, що складений протокол на матір за те, що батько привів дитину на майданчик і залишив її там на кілька годин без нагляду.

  • Пресслужба Національної поліції інформувала про те, що покарала маму, бо та лишила сина на батька, але хлопчик пішов шукати її.

  • Полтавський священник і депутат Олександр Дедюхін назвав жінок, що відстоюють право розпоряджатися своїм тілом, «недорозвинутими особистостями», а також коментував: «Якщо хоча б на мить приспустити перетинки між звивинами, то можна дізнатися, що ембріон в матку потрапляє внаслідок певних дій, вчинених самою жінкою. І якщо ти вже дала згоду на одне, то будь ласка, неси відповідальність. При цьому зауважу, що відповідальність чоловіка набагато більше, в нас же ж патріархат, а не щось». 

Антипремія «Це яйце!» вручається медійними громадськими організаціями як некомерційна ініціатива з 2019 року та започаткована ГО «Жінки в медіа», Кампанією проти сексизму в медіа та політиці «Повага», ГО «Інститут масової інформації», Центром прав людини Zmina, ГО «Детектор медіа», ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

Торік Антипремію отримали народні депутати Олександр Корнієнко і Давид Арахамія, кандидат на посаду міського голови Одеси Євген Червоненко, начальник Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у Кривому Розі Павло Дабіжа, канал ZIK, «Новини Черкащини» та «Таблоїд 18000», «Гал-інфо», Ірина Верещук. 

Офіційний хештег Антипремії #цеяйце 

Сторінка у Facebook https://www.facebook.com/antipremiya

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3517
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Картошечкин
841 дн. тому
Все просто, чтобы не быть ужасным сексистом надо относится к женщинам как к некрасивым, непривлекательным существам среднего пола. Упаси боже написать что они «красивы», или что хуже «сексуальны», это уже будет харасмент. Строим общество агендерных андрогинов. Один вопрос, а зачем они тогда мужчинам?
olvr
847 дн. тому
Цікаво, чого такого сексистського у заголовку статті Сочка?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду