detector.media
13.10.2021 18:23
Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда
Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда
Новинні агрегатори, які й приводили білоруську аудиторію на новинні сайти, після блокування незалежних видань, будуть радити російські пропагандистські сайти, а непідготовлений споживач не завжди зможе розібратись, якій інформації краще не вірити.

Журналістка та директорка білоруського видання «Наша Ніва» Анастасія Ровда розповіла ДМ, що після перезапуску видання у 2021 році редакція провела опитування своєї аудиторії у телеграмі щодо використання VPN. З 13 тисяч опитаних:

І це серед користувачів Telegram – «апріорі досить просунутою в технічному плані аудиторії». На її думку, в Білорусі знищили журналістику – залишилась дозволена пропаганда та лайфстайл. Хоча після початку протестів 2020 року у білоруської аудиторії з’явився запит на громадську, політичну журналістику, – нею неможливо займатися через рівень репресивного переслідування.

Тому з’являється великий ризик, що люди, які читали незалежні ЗМІ, але які не вміють користуватися VPN, скоріш за все перейдуть на російські ресурси й будуть жити повісткою не своєї країни. І це може сприяти, наприклад, подальшій інтеграції з Росією.

А люди, які й раніше не споживали пропаганду, не стануть споживати її і зараз, опісля блокування всіх альтернативних ЗМІ. 

«Будь-які бар’єри скорочують аудиторію. Якщо раніше, до прикладу, такими бар’єрами були відсутність мобільної чи адаптивної версії сайту, то зараз такий бар’єр – VPN. Користувач хоче читати новини там, де йому зручно. Саме тому білоруські ЗМІ активно ведуть соціальні мережі – вони використовують не заборонені державою платформи, на яких аудиторії зручно читати новини», – сказала вона ДМ. 

Скриншот з відео «Што будзе з незалежнымі медыямі?»/YouTube

Далі вона розповіла, що відбулось з аудиторією білоруських сайтів після блокувань. Левову частку аудиторії на новинні сайти приводили новинні агрегатори: «Яндекс.Дзен», «Яндекс.Новости», «Google News», «Google Discover». Після блокування владою білоруських доменів, сайти перейшли на нові домени в інших доменних зонах. Через це відвалився весь трафік агрегаторів. Багато незалежних ЗМІ просто звідти зникли. 

Їх заміняють незаблоковані білоруські сайти й начебто білоруські сайти, але насправді – це пропагандистські російські сайти, орієнтовані на білоруську аудиторію (наприклад – «Спутник Беларусь»). І власне російські, оскільки Білорусь перебуває в одному мовному просторі й користувач, який не дуже розбирається в величезному розмаїтті ЗМІ, обере те, що йому запропонує агрегатор. 

«Звісно, ми зараз говоримо не про ядерну аудиторію, якій важливо читати конкретні ЗМІ, а загалом про користувачів інтернету в Білорусі. І у висновку ми маємо подвійну проблему: ускладнений доступ до сайтів через блокування й ускладнений доступ до агрегаторів. Й це ті виклики, на яких ми зараз і концентруємося», – завершила вона.

Нагадаємо, що 8 липня білоруські силовики прийшли з обшуком до редакції «Нашої Ніви», заблокувавши роботу сайту. Згодом видання публікувало фотографії того, як силовики громили квартири журналістів/ок. В той же день вони затримали чотирьох співробітників редакції.

Кількох згодом відпустили, але й досі за ґратами перебувають головний редактор Єгор Мартинович, якого побили при затриманні. Та керівник рекламного відділу Андрій Скурко, у якого інсулінозалежний діабет.

Згодом дружина Мартиновича та журналістка Адарія Гуштин написала, що її чоловіка тримають в жахливих умовах, змушуючи, наприклад, спати на металевій шконці без матрасу.

Наприкінці липня сайт відновив свою роботу за новою адресою

Фото: фейсбук Анастасії Ровди

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY