В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ

В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ

29 Вересня 2021
2934
29 Вересня 2021
20:50

В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ

2934
Головред газети вважає, що Мінінформ зробив це через новину про мінчанина, який днями загинув у перестрілці з КДБ, співробітники якої прийшли до нього через підозру у «причетності до терористичної діяльності».
В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ
В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ

Міністерство інформації заблокувало доступ до сайту «Комсомольської правди в Білорусі». Про це повідомило саме видання.

В повідомленні вказано, що ресурс недоступний ні з території Білорусі, ні з-за кордону. Однак з України сайт відкривається. Головний редактор газети Володимир Сунгоркін розповів, що журналістам стає все важче й важче продовжувати працювати в Білорусі. Рік назад газету перестали друкувати. А країна продовжує все більше перетворюватись на фортецю в облозі.

Він вважає, що газету заблокували через новину про 32-річного співробітника ІТ-компанії EPAM Андрія Зельцера. Між ним та співробітниками КДБ 28 вересня сталась перестрілка, в результаті якої помер один спецслужбіст та сам стрілок. Силовики прийшли до нього, оскільки «відпрацьовували адреси, за якими могли проживати особи, причетні до терористичної діяльності».

Змонтоване з різних ракурсів відео інциденту досить швидко опублікувала й білоруська пропаганда, пише «Медіазона. Білорусь». Дружина Зельцера, яка також перебувала в квартирі в цей момент, наразі затримана. 

У самій новині, як каже Сунгоркін, «нічого страшного не було». У ній був коментар однокласниці загиблого Зельцера, в якому та сказала, що «хлопець був хороший, коли вони разом вчилися, і завжди за правду стояв». Він додав, що новина 3 хвилин простояла на сайті у своєму першочерговому варіанті, поки її не відредагували самі журналісти, оскільки вона «не зовсім відповідала нинішнім уявленням про всю цю історію». 

І цього виявилось достатньо, щоб новина потрапила «всюди, куди треба було потрапити», щоб після цього редакцію звинуватили у «відбілюванні злочинця». На його думку, це наслідок реалізації жорсткої державної політики по встановленню повного контролю над медіа в країні.

Нагадаємо, що 20 вересня білоруський суд засудив українця Михайла Ференця до 3 років у колонії загального режиму за участь у протестних подіях 2020 року. Сам Ференць свою вину відкидає й розповідає про фальсифікації у матеріалах його справі та про фізичний тиск, який здійснювали на нього силовики. 

Фото: КП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2934
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду