detector.media
29.09.2021 20:50
В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ
В Білорусі заблокували сайт «Комсомольської правди» через новину про перестрілку з КДБ
Головред газети вважає, що Мінінформ зробив це через новину про мінчанина, який днями загинув у перестрілці з КДБ, співробітники якої прийшли до нього через підозру у «причетності до терористичної діяльності».

Міністерство інформації заблокувало доступ до сайту «Комсомольської правди в Білорусі». Про це повідомило саме видання.

В повідомленні вказано, що ресурс недоступний ні з території Білорусі, ні з-за кордону. Однак з України сайт відкривається. Головний редактор газети Володимир Сунгоркін розповів, що журналістам стає все важче й важче продовжувати працювати в Білорусі. Рік назад газету перестали друкувати. А країна продовжує все більше перетворюватись на фортецю в облозі.

Він вважає, що газету заблокували через новину про 32-річного співробітника ІТ-компанії EPAM Андрія Зельцера. Між ним та співробітниками КДБ 28 вересня сталась перестрілка, в результаті якої помер один спецслужбіст та сам стрілок. Силовики прийшли до нього, оскільки «відпрацьовували адреси, за якими могли проживати особи, причетні до терористичної діяльності».

Змонтоване з різних ракурсів відео інциденту досить швидко опублікувала й білоруська пропаганда, пише «Медіазона. Білорусь». Дружина Зельцера, яка також перебувала в квартирі в цей момент, наразі затримана. 

У самій новині, як каже Сунгоркін, «нічого страшного не було». У ній був коментар однокласниці загиблого Зельцера, в якому та сказала, що «хлопець був хороший, коли вони разом вчилися, і завжди за правду стояв». Він додав, що новина 3 хвилин простояла на сайті у своєму першочерговому варіанті, поки її не відредагували самі журналісти, оскільки вона «не зовсім відповідала нинішнім уявленням про всю цю історію». 

І цього виявилось достатньо, щоб новина потрапила «всюди, куди треба було потрапити», щоб після цього редакцію звинуватили у «відбілюванні злочинця». На його думку, це наслідок реалізації жорсткої державної політики по встановленню повного контролю над медіа в країні.

Нагадаємо, що 20 вересня білоруський суд засудив українця Михайла Ференця до 3 років у колонії загального режиму за участь у протестних подіях 2020 року. Сам Ференць свою вину відкидає й розповідає про фальсифікації у матеріалах його справі та про фізичний тиск, який здійснювали на нього силовики. 

Фото: КП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY