detector.media
09.09.2021 19:05
Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу
Справу про тортури у в'язниці «Ізоляція» розглядатимуть в Києві: суд погодився на це з четвертого разу
Справа стосується тортур у в’язниці «Ізоляція», яка розташована на окупованій території Донецької області. В ній незаконно утримують та катують українських громадян. Серед потерпілих – журналіст Станіслав Асєєв. Обвинувачений свою провину заперечує.

Верховний суд задовольнив прохання потерпілих перенести розгляд справи про тортури у в'язниці донецьких сепаратистів «Ізоляція» з Красноармійського міськрайонного суду Донецької області в Оболонський райсуд Києва. Про це пишуть «Ґрати».

Перенести розгляд справи попросили потерпілі: Станіслав Асєєв, Роман Гісь, Олег Кулаков, Ігор Куліш, Станіслав Печонкін, Кирило Полікарпов, Олександр Репетіло, Сергій Усатюк, Олег Сугерей. Тільки з четвертого разу суд задовольнив їхнє клопотання.

Вони письмово пояснили, що хочуть бути присутніми і брати участь в процесі, але у Києві їм це буде легше робити. Наприклад, потерпілий Сугерей проходить у Києві реабілітацію після полону і не може надовго покидати місто. 

Обвинувачений у справі – Євген Бражніков. Зараз він перебуває на свободі. Йому інкримінують жорстоке поводження з військовополоненими та сприяння діяльності терористичної організації.

Євген Бражніков (справа). Фото: Тетяна Козак, «Ґрати»

За версією слідства, яке веде СБУ, Бражніков з квітня 2014 року по грудень 2019 року «виконував розпорядження» керівництва підпільної в'язниці, розташованої в будівлі колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку під контролем проросійських сил «ДНР». В «Ізоляції» незаконно утримують українських громадян: їх катують і б'ють, щоб отримати свідчення про участь у злочинах.

Бражніков повернувся в Україну в ході обміну ув'язненими 29 грудня 2019 року. Через кілька місяців, допитавши колишніх полонених «Ізоляції», СБУ повідомила йому підозру. Письменник Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, розповів, що Бражніков його бив. А інший потерпілий Станіслав Печонкін стверджує в інтерв'ю «Українській правді», що Бражніков обливав холодною водою і бив в'язнів для отримання зізнань.

Бражніков свою провину заперечує. Він стверджує, що також був ув’язненим в «Ізоляції», як і потерпілі. Його затримали бойовики в Донецьку в липні 2016 року. У сюжеті телеканалу «Россия 24», який вийшов через місяць після затримання Бражнікова, його називають завербованим СБУ, а у підвалі його дому нібито знайшли обладнання для прихованого відеоспостереження, підроблені паспорти, посвідчення та прапор «Правого сектора». Це Бражніков також заперечує. За нього вступився блогер Анатолій Шарій, на якого в Україні нещодавно наклали санкції

Книжка Станіслава Асєєва про 28 місяців полону в «Ізоляції» в окупованому Донецьку

«Ізоляція» – тюрма, яку було створено бойовиками у 2014 році на території мистецького фонду «Ізоляція». У в'язниці бойовики утримують незаконно ув'язнених людей, яких піддають тортурам. Тюрма має статус «секретної», відомі численні випадки, коли звинувачувані давали свідчення після тортур та знущань. Українські правоохоронні органи у справі про тортури в «Ізоляції» оголосили підозри п'яти фігурантам.

Крім «Ізоляції», за даними Офісу генпрокурора, правоохоронці встановили понад 160 місць незаконного змісту на окупованих територіях Донецької та Луганської області. З 2014 року там утримували понад 3500 осіб, половина з них – цивільні.

Нагадаємо, що 29 грудня 2019-го відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО. Обмін відбувся на КПВВ «Майорське» у Донецькій області. Україні повернули 76 осіб, серед яких – журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня 2018 року російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики. 2 січня 2019 року, вже після звільнення, Станіслав Асєєв повідомив, що дав інтерв’ю телеканалу «Россия 24» через погрози бойовиків «розправитися з його близькими».

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

В «Ізоляції» Асєєв відсидів 28 місяців з 31-го, що він провів за ґратами.

Фото: «Ізоляція» / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY