Мінчанин отримав 4 роки «хімії» за погрози пропагандисту RT та розпалювання ненависті щодо росіян

Мінчанин отримав 4 роки «хімії» за погрози пропагандисту RT та розпалювання ненависті щодо росіян

13 Серпня 2021
2387
13 Серпня 2021
18:32

Мінчанин отримав 4 роки «хімії» за погрози пропагандисту RT та розпалювання ненависті щодо росіян

2387
Суд назначив йому обмеження волі та штраф за дзвінок співробітнику RT та дописи у мережі.
Мінчанин отримав 4 роки «хімії» за погрози пропагандисту RT та розпалювання ненависті щодо росіян
Мінчанин отримав 4 роки «хімії» за погрози пропагандисту RT та розпалювання ненависті щодо росіян

12 серпня суд в Мінську засудив 28-річного місцевого жителя Святослава Лепешева до 4 років обмеження волі за погрозу вбивством пропагандисту RT Костянтину Придибайлу і розпалювання національної ворожнечі щодо росіян.

Також йому доведеться сплатити компенсацію на суму 3 тис. білоруських рублів (близько $1200 - ДМ). Про це пише правозахисний центр «Весна».

Слідство стверджує, що 14 вересня 2020 року Лепешев подзвонив Придибайлу, «маючи намір на погрозу вбивством, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень». При цьому, стверджує сторона звинувачення, обвинувачений був у стані алкогольного сп’яніння. 

Придибайло сприйняв погрози як реальні, «оскільки Лепешев володів інформацією про [його] персональні дані». У суді зачитували стенограму цього дзвінка:

Вітаю. Як ти? – цікавився Лепешев.
Нормально, – відповідав Придибайло.
Угу. Ну, ти мене впізнав?
– Ні, не впізнав.
– Ну, тобі буде пиздець.

Крім цього в розмові звучали слова «готуйся», «тобі не жити», «ми до тебе приїдемо» та інше.

Також суд визнав Лепешева винним в розпалюванні національної ворожнечі. Слідство з'ясувало, що він розмістив на сайтах «Обговорюй» і «Питай» повідомлення, «в яких є негативна оцінка людини і групи людей, об'єднаних за національністю – росіяни».

Лепешов частково визнав провину. Він заявив, що не має негативу до якоїсь національності, зокрема до росіян. Додав, що його дружина росіянка, але у них були розбіжності в поглядах, бо вона підтримувала окупацію Криму, а він – ні. 

Коли суддя попросила його пояснити, що він має на увазі під словом «ватник», Лепешев відповів, що це «російський окупант, який бере участь у бойових діях на території ДНР і ЛНР, який виношує ідею захоплення землі з метою відновлення комунізму».

Придибайло в суді заявив, що після публікації його особистих даних в «Чорній книзі Білорусі», йому надійшло понад сто дзвінків і повідомлення з погрозами та образами.

«Домашня хімія» – це загальновживана у Білорусі назва режиму обмеження свободи без направлення до виправної установи. Покарання засуджений відбуває вдома і повинен дотримуватися низки правил. Засудженого ставлять на облік і забороняють йому вживати навіть слабоалкогольні напої. Протягом всього терміну обмеження свободи його відвідує міліція. Засуджений може ходити на роботу чи на навчання за строго обмеженим маршрутом, але після 19:00 повинен перебувати вдома.

Нагадаємо, що у Білорусі 26-річну Тетяну Людську суд визнав винною за статтею «Образа представника влади» через відео, яке вона виклала у тіктоці. Їй дали 2 роки «хімії».

Фото: Святослав Лепешев / «Весна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2387
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду