У Польщі регулятор продовжив ліцензію критичного до влади телеканалу TVN24

У Польщі регулятор продовжив ліцензію критичного до влади телеканалу TVN24

23 Вересня 2021
1570
23 Вересня 2021
10:51

У Польщі регулятор продовжив ліцензію критичного до влади телеканалу TVN24

1570
У випадку відмови регулятора TVN24 планував продовжити працювати за нідерландською ліцензією.
У Польщі регулятор продовжив ліцензію критичного до влади телеканалу TVN24
У Польщі регулятор продовжив ліцензію критичного до влади телеканалу TVN24

У середу, 22 вересня, польський регулятор продовжив ліцензію на мовлення популярному телеканалу TVN24, який належить американській компанії Discovery Inc і критично налаштований до чинної влади.

Як повідомляє Reuters, термін дії дозволу на мовлення TVN24 закінчувався 26 вересня, продовження ліцензії було під питанням після того, як Сейм ухвалив законопроєкт про медіа (так званий «lex TVN»).  

У разі остаточного ухвалення законопроєкту у Польщі може бути введена заборона неєвропейським власникам контролювати пакети акцій польських медіакомпаній. Таким чином, Discovery Inc. була б змушена продати цей актив.

Якби канал TVN24 не отримав пролонгації дозволу на мовлення, він планував продовжити працювати за нідерландською ліцензією.

Однак, контрольована опозицією верхня палата парламенту наразі відхилила медійний законопроєкт влади. Попри це, правляча партія «Право і Справедливість» до кінця вересня планує знову винести на голосування «lex TVN».

Підготовка до змін у телерадіомовному законі викликала політичну кризу в Польщі. 

Опозиція та партія «Згода» ексвіцепрем’єра Ярослава Говіна (колишній коаліційний партнер «ПіС») критикували запропоновані правки, які, на їхню думку, лише погрішать відносини Польщі. Також, на думку критиків «lex TVN», вони направлені на зачистку опозиційних польських медіа. З критикою «lex TVN» виступили і США з Євросоюзом.

«ПіС» же стверджує, що новий закон повинен захистити польські медіа від впливу російського чи китайського капіталу.

10 серпня 2021 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звільнив з уряду лідера «Згоди» Говіна на тлі суперечок навколо закону про телерадіомовлення. Прем'єр обґрунтував своє рішення недостатньою залученістю Говіна та його однопартійців до «реформування країни».

11 серпня партія «Згода» оголосила про вихід з коаліції, що де-факто означає її розпад. Тепер Моравецькому загрожує вотум недовіри в Сеймі, також можливе проведення позачергових парламентських виборів.

10 серпня, напередодні розгляду Сеймом закону, у містах Польщі відбулись масові протести на захист вільних ЗМІ. Протести організували Комітет із захисту демократії та представники журналістської спільноти.  

На захист вільних ЗМІ підписалися понад 750 журналістів, включно з головними редакторами «Gazeta Wyborcza», «Newsweek», «Polityka», «OKO.press», «Press» та «Rzeczpospolita».

Фото: TVN24

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1570
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду