То що, з НАТО — все, крапка?

То що, з НАТО — все, крапка?

28 Вересня 2019
2639
28 Вересня 2019
11:45

То що, з НАТО — все, крапка?

2639
То що, з НАТО — все, крапка?
То що, з НАТО — все, крапка?

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, член фракції «Слуга народу» Богдан Яременко опублікував колонку в «НВ» під заголовком «Що я думаю про вступ України до НАТО».

Яременко — давній автор видання, його амплуа — несподівані погляди на відомі проблеми. Часто слушні, також часто дещо натягнуті, з розглядом фактів, що лягають у теорію, й ігноруванням тих, що не лягають. Це — моя особиста оцінка, й я її не нав'язую.

Річ в іншому: якби ця сама колонка з'явилася рік тому, вона звучала б зовсім інакше. Бо тоді сам Яременко був ексдипломатом і публіцистом, і все. Тепер же він — людина, що чинить вплив на реальну зовнішню політику, й, імовірно, не такий уже слабкий. Людина, яка може змінювати, а не лише констатувати й аналізувати.

Тож і постає запитання: те, що каже Яременко вже в ранзі офіційної особи — це, як і раніше, його власна думка, а чи «лінія партії», яку вважають за недоречне оприлюднювати Володимир Зеленський та Вадим Пристайко? А чи, може, пробна кулька, зондування реакції? А чи, може, заявлена в такий спосіб власна позиція, яка суперечить «лінії партії»?

Бо почав свій матеріал депутат дуже дивно: він став доводити, що фінляндизація (іншими словами, двовекторність або, точніше, міжвекторність) України є не лише вкрай небажаною, а й неможливою. Дуже слушні й справедливі слова — але чи хто-небудь наполягає на фінляндизації? З ким заочно сперечається пан Яременко? Ну, не з усілякими ж там ОПЗЖами, чия думка в даному питанні взагалі мало кого цікавить?

Так, про фінляндизацію раптом завела мову інша депутатка від «Слуги народу», членкиня комітету ВР із питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук. І не де-небудь, а на телеканалі «112». Якщо це була публічна відповідь Яременка колезі, то дуже неочікуваною вийшла форма відповіді: в публічній площині, але не називаючи імен. Так, ніби ідея фінляндизації стала мейнстримовою. А чи це й справді в кулуарах точаться розмови про фінляндизацію, непублічні?

Але от що написав автор далі: «Нашого бажання і неочевидної готовності вступити в НАТО недостатньо для того, щоб туди вступити, нас повинні туди прийняти. А не хочуть. Категорично навіть не бажають говорити про це приблизно ж стільки країн, скільки відкрито підтримують ідею запросити до НАТО Україну». Ще далі з'являється фраза «без перспектив вступити в Альянс». Замість висновку — запитання, яке запрошує до пошуку відповіді: що робити, як гарантувати безпеку, якщо вступ України до НАТО є нереальним, і його ніколи не станеться?

Отут і хотілося б заперечити. Шкода, що пан Яременко не назвав країни, які опираються самій ідеї вступу України до НАТО навіть у перспективі. Але, припустімо, це саме так. То на те й існує дипломатія — переконувати, змінювати позицію, розтоплювати лід. Та сама дипломатія, яку перші три роки своєї каденції робив, а останні два роки робив вигляд, що робив Петро Порошенко. То що, тепер цього не буде?

А ще у країнах, що нині є непримиренними, можуть змінюватися уряди. Можуть змінюватися погляди. Та й Україна нібито змінюватиметься — так, принаймні, обіцяє нова влада. І хто сказав, що стан, який існує сьогодні — він раз і назавжди? Може, реформована Україна нічиїх заперечень не викликатиме? Може, проти України без корупції не буде ніяких аргументів?

До речі, у країнах НАТО існують і такі побоювання: надто багато українських політиків мають тісні зв'язки з Росією, й у разі вступу України до НАТО всі секрети організації ставатимуть відомі в Москві. Це — теж даність, яка навіки?

Так, Україна не зможе вступити до НАТО завтра. Так, окрім як дивитися у світле натовське майбутнє, нам треба міркувати, що робити от просто зараз, поки членства в НАТО немає. Але чи означає це, що на прагненнях вступити до НАТО треба поставити хрест? Чи можна змінити країну, якщо не ставити амбітних і, так, важких для досягання цілей? А чи задовольняймося тим, що маємо?

Коли так, такий підхід стосуватиметься геть усього. Бо розвиток за європейськими взірцями — це цілісна матриця, яку неможливо розірвати. Й один із елементів цієї матриці — мета вступу до НАТО. Не буде цієї мети — й у повітрі повисне питання руба: то, може, нам тепер ближчі взірці Китаю й Сингапуру, може, саме туди ми тепер пливемо? Надто вже часто перед виборами Володимир Зеленський згадував Лі Куан Ю...

І про фінляндизацію як буцімто спосіб запобігання конфліктності з Росією. Така «неконфліктність», узагалі-то, зветься капітуляцією. Бо метою російської агресії саме і є намір Путіна в будь-який спосіб зупинити, відвернути й не допустити інтеграцію України до НАТО та Євросоюзу. Бо в даному питанні Путін є цілковитим реалістом: лише інтеграція України до НАТО може стати тією перешкодою на шляху до заковтування України Росією, яку РФ уже не зможе здолати. Відмова від мети вступу до НАТО — от саме формалізованого вступу — означатиме автоматичне повзуче втягнення України до сфери впливу Росії, перетворення України на «автономну республіку» — формально незалежну, але фактично керовану Росією.

Так, у жодному разі не варто повторювати про намір вступити до НАТО всує, на кожному кроці й за кожного приводу, а то й без жодного приводу, просто так — як це й було наприкінці каденції Порошенка. Зовсім не варто перетворювати НАТО на піарно-риторичну фігуру, на розмінну монету у внутрішній політиці. Бо таке повторювання не наблизить нас до НАТО реально, але дражнитиме Путіна на порожньому місці й спонукатиме його зважитися на крайньо агресивні заходи проти України, на будь-які заходи, на будь-що.

Але ж відмова від одних крайнощів не означає кидання у протилежні, чи не правда?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2639
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду