ЗМІ назвали ім'я британського чиновника, який загубив секретні документи про есмінець Defender

ЗМІ назвали ім'я британського чиновника, який загубив секретні документи про есмінець Defender

4 Серпня 2021
8318
4 Серпня 2021
13:53

ЗМІ назвали ім'я британського чиновника, який загубив секретні документи про есмінець Defender

8318
Чиновнику обмежили доступ до держтаємниці, однак, спецслужби не вбачають у його діях ознак шпигунства.
ЗМІ назвали ім'я британського чиновника, який загубив секретні документи про есмінець Defender
ЗМІ назвали ім'я британського чиновника, який загубив секретні документи про есмінець Defender

Британським чиновником, який загубив секретні документи про перехід есмінця Defender у водах біля окупованого Криму виявився Ангус Лепслі, який претендував на посаду постпреда країни в НАТО.

За даними джерел The Guardian, Міноборони направило Лепслі на співбесіду на посаду постпреда в Альянсі, але після перевірки, яка відбулась вже після втрати документів, відмовилось від його кандидатури. За даними видання, Лепслі перевели з Міноборони до МЗС — саме у зовнішньополітичному відомстві він працював на різних посадах з 1999 року.

Після втрати документів про Defender Лепслі обмежили доступ до держтаємниці, однак, спецслужби не вбачають ознак шпигунства у діях чиновника.

Видання пише, що майбутнє кар'єрне зростання Лепслі у держструктурах зараз вважається малоймовірним, але воно не виключене. Остаточного рішення щодо долі Лепслі зараз ще немає.

Окремі чиновники Міноборони Великої Британії на умовах анонімності висловили здивування відсутністю суворого покарання для Лепслі.

«Відсутність покарання за подібну недбалість ускладнить покарання для молодших працівників, які можуть допустити подібне», – вважає джерело.

22 червня 2021 року на автобусній зупинці у графстві Кент знайшли промоклу теку, у якій містилось майже 50 сторінок секретних документів про, зокрема, перехід есмінця HMS Defender біля узбережжя Криму.Теку передали журналістам ВВС.

Згідно із документами, Міноборони Британії аналізувало можливі наслідки проходу есмінця в територіальних водах України біля тимчасово окупованого РФ Криму. Також в документах дається прогноз реакції Росії на прохід есмінця – від нейтральної до агресивної. Також тека містила документи, які описували стратегію британської армії в Афганістані.

У своїх повідомленнях про знахідку BBC не розповідала в подробицях про документи з найсекретнішим грифом, щоб не наражати на небезпеку силовиків, які працюють в Афганістані. Водночас журналісти у загальних рисах пояснили, яких питань стосуються ці папери.

Міноборони Британії коментуючи втрату секретних документів заявило, що подібні знахідки треба передавати поліції, а не журналістам.

23 червня 2021 року російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що поблизу мису Фіолент в окупованому Криму російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь по британському есмінцю HMS Defender. РосЗМІ стверджували, що британський корабель увійшов до «територіальних вод РФ». Однак на самому сайті Міноборони Росії інформації про інцидент немає.

Міноборони Великої Британії заявило, що російські військові не відкривали вогонь по есмінцю і що не було попереджувальних пострілів. У відомстві припустили, що постріли були здійснені під час навчань російських військових. Лондон додав, що не визнає російської окупації Криму, і британський корабель абсолютно законно перебував в українських територіальних водах. 

Кореспондент ВВС Джонатан Біль, який перебував на борту британського есмінця вказав, що під час інциденту дійсно чув залпи на відстані. Зокрема, два російських прикордонних кораблі супроводжували британський есмінець і намагалися змусити його змінити курс, заявляючи, що відкриють вогонь, якщо цього не станеться.

«Ми чули залпи на відстані, але думали, що вони були поза зоною досяжності», – повідомив Біль.

За даними ЗМІ, рішення про проходження есмінця HMS Defender у територіальних водах України поблизу Криму ухвалив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Сам Джонсон пізніше заявив, що екіпаж есмінця діяв біля узбережжя окупованого Росією Криму законно, адже це територіальні води України.

У зв'язку із інцидентом США висловили підтримку союзників та суверенітету і територіальної цілісності України, включно з її територіальними водами.

Міністерство оборони України заявило, що Росія у випадку з інцидентом навколо есмінця Великої Британії HMS Defender у Чорному морі «вдалася до поширення цинічної дезінформації через контрольовані ЗМІ».

Есмінець HMS Defender прибув до Одеси 18 червня разом з фрегатом ВМС Нідерландів Evertsen.

21 червня в Одесі на борту HMS Defender українська і британська сторона підписали меморандум про проєкти морського партнерства між ВМС Великої Британії і ВМС України.

Фото: Defence Images/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду