Посольство США в Україні: «Ми підтримуємо Велику Британію і нагадуємо, що Крим – це Україна»

Посольство США в Україні: «Ми підтримуємо Велику Британію і нагадуємо, що Крим – це Україна»

24 Червня 2021
1927
24 Червня 2021
23:08

Посольство США в Україні: «Ми підтримуємо Велику Британію і нагадуємо, що Крим – це Україна»

1927
Заява стосується інциденту в Чорному морі з есмінцем HMS Defender
Посольство США в Україні: «Ми підтримуємо Велику Британію і нагадуємо, що Крим – це Україна»
Посольство США в Україні: «Ми підтримуємо Велику Британію і нагадуємо, що Крим – це Україна»

У зв’язку з інцидентом в Чорному морі США виражає підтримку союзників та суверенітету і територіальної цілісності України, включно з її територіальними водами. Про це повідомив Деніел Лангенкемп, речник посольства США в Україні.

«Ми, як і раніше, глибоко стурбовані заявленим наміром Росії блокувати іноземні військово-морські кораблі та державні суди в певних частинах Чорного моря, у тому числі в поблизу окупованого Криму. Ми підтримуємо нашого союзника, Сполучене Королівство Великої Британії, у протидії російській агресії в Україні, і ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Крим - це Україна», - йдеться в заяві посольства.

Нагадаємо, що 23 червня російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що поблизу мису Фіолент в окупованому Криму російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь по британському есмінцю HMS Defender. РосЗМІ стверджували, що британський корабель увійшов до «територіальних вод РФ». Однак на самому сайті Міноборони Росії інформації про інцидент немає.

Міноборони Великої Британії заявило, що російські військові не відкривали вогонь по есмінцю і що не було попереджувальних пострілів. У відомстві припустили, що постріли були здійснені під час навчань російських військових. Лондон додав, що не визнає російської окупації Криму, і британський корабель абсолютно законно перебував в українських територіальних водах. 

Міноборони України заявило, що Російська Федерація вдалася до поширення дезінформації через контрольовані ЗМІ, та видала  планові навчання російських військових за погрозу есмінцю Королівських ВМС.  

Кореспондент ВВС Джонатан Біль, який перебував на борту британського есмінця вказав, що під час інциденту дійсно чув залпи на відстані. Зокрема, два російських прикордонних кораблі супроводжували британський есмінець і намагалися змусити його змінити курс, заявляючи, що відкриють вогонь, якщо цього не станеться.

«Ми чули залпи на відстані, але думали, що вони були поза зоною досяжності», – повідомив Біль.

Також ВВС опублікувало відео інциденту у Чорному морі.

Есмінець HMS Defender прибув до Одеси 18 червня разом з фрегатом ВМС Нідерландів Evertsen.

21 червня в Одесі на борту HMS Defender українська і британська сторона підписали меморандум про проєкти морського партнерства між ВМС Великої Британії і ВМС України.

Фото: Defence Images/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1927
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду